Автор
Евелин Попадийна

Опасностите за здравето, с които може да се сблъскате по време на почивка

Лятото вече е тук, а дълго плануваната ваканция наближава. Със сигурност не искате да хванете някакъв вирус или инфекция. Шансът да се разболеете точно по време на почивката е огромен. Затова днес ще ви запознаем с шест опасности за вашето здраве и как да ги избегнете.

Летища
Там дебнат различни опасности за здравето, тъй като винаги е пълно с хора. Докосването на различни повърхности и използването на обществени тоалетни могат бързо да разпространят бактерии. За да избегнете кашлица, настинка или чревна инфекция ви съветваме редовно да миете ръцете си и да използвате дезинфектант.

Самолет
Няма да се лъжем – самолетите са пълни с микроби, то до някъде и е неизбежно. При наличието на толкова много хора около вас и то от различни националности, тялото ви ще бъде засегнато от различни вируси и микроби, с които не сте свикнали. Най-лошото е, че ако човекът, който седи до вас е настинал, има огромна вероятност и вие да се разболеете. Съветът ни е да избършете подлакътниците и масичката с антибактериални кърпи, както и да миете и дезинфекцирате ръцете си по-често.

Снимка: Freepik
Снимка: Freepik

Хотели
Хотелската стая също може да не е идеално чиста. Съветваме ви да забършете нощните шкафчета, дистанционното и да не пиете от чашите преди да сте ги измили.

Ресторанти
Обърнете внимание на хигиената в ресторанта – дали са избърсани масите, дали покривките са чисти, прибори и чаши. Уверете се, че няма накацали насекоми по приборите. Замърсената вода или храна може да ви изложи на риск от хепатит А и коремен тиф.

Снимка:Freepik
Снимка:Freepik

Кърпи
Докато сте на почивка е важно да сменяте хавлията поне на всеки два дни, особено ако я носите със себе си на плажа или на басейна. На тези места кърпите се замърсяват повече, отколкото у дома, а влагата влияе върху развитието на бактерии. Най-добре е да имате кърпа за плаж и кърпа за баня.

Бански
Независимо колко чифта бански имате, много е важно всеки ден, след като сте се прибрали от плаж да перете банския си. Не ви е нужна пералня, а просто топла вода и сапун, след като го изперете го оставете да изсъхне. Бактериите могат да причинят на жените инфекции като бактериална вагиноза или млечница.

Как да разберете, че хотелската стая не е почистена добре…
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Как да разберете, че хотелската стая не е почистена добре…

Автор Евелин Попадийна