Автор
Кристина Кирова

Те никога не гладуват: Тайната на балерините за съвършено тяло

Веднъж попитали легендарната Мая Плисецкая каква е тайната ѝ, която се крие зад съвършената ѝ фигура, а тя отговорила: "Не яж! Все още не е измислен по-ефективен метод от този". А след това добавила: "Това е по-скоро на теория. Но в реалността всичко е възможно, но по малко".

И така, нека видим как наистина стоят нещата и с какво се хранят изящните балерини - с маруля и вода, или с храна, богата на витамини, мазнини и включва дори въглехидрати? Информацията е споделена от солистката на Михайловския театър Анастасия Смирнова.

Никога не ядат, когато не са гладни

Много често, ние, обикновените човешки същества, хапваме просто заради идеята. Или когато мислим, че изпитваме глад, но всъщност имаме нужда от чаша вода. Е, при балерините нещата стоят по много по-различен начин. Съвсем обяснимо е, при вида на тези крехки дами, които танцуват така изящно на плаци, да си помислим, че за тях храната е по-скоро крайна мярка, когато са изтощени от глад, но всъщност не е така. Самата Анастасия потвърждава, че теглото за балерините е изключително важно и в академиите, школите и балетните трупи биват налагани строги изисквания, по отношение на килограмите. Тя потвърждава, че преди изпит или представление много танцьори се ограничават до ранна лека вечеря, други до хапване на ябълки, а трети гладуват и пият единствено вода. Но това наистина се прави в последния момент и за кратко. Някои избират диуретиците, те обаче, когато се приемат неконтролируемо, водят до сериозни здравословни проблеми. Анастасия е откровена, че в името на здравето на танцьорите, е добре в академиите и трупите да има нутриционисти, които да въведат култура на правилно хранене и здравословен режим, а също така да наблюдават състоянието на всеки артист.

Диета по време на работа

Когато една балерина започне работа, нейният живот се променя коренно. Дните ѝ са изпълнени с изтощителни репетиции и дълги представления. В това време се изгарят огромно количество калории, заради което гладът е крайно противопоказен. Напротив, те приемат достатъчно като обем и хранителна стойност храна, която да поддържа тялото им функционално и здраво. Те включват мазнини, протеини и дори въглехидрати. С две думи - балерините се хранят разнообразно, Смирнова дори признава, че се случва да хапват и в ресторанти за бързо хранене. "Всичко трябва да е умерено, един бургер няма да навреди на фигурата".

По време на интензивни репетиции, преди спектакъл, танцьорите консумират много протеини, които помагат за бързо възстановяване на силите, освен това взимат добавки и витамини.

Физическа активност извън работата

Балетът не е професия, а начин на живот. Доста активен живот. Въпреки това, когато са в почивка, танцьорите поддържат форма, работят за телата си, тренират отделните мускулни групи и обръщат специално внимание на тези, които не се възстановяват напълно. Най-често избирани от балерините са заниманията с йога и пилатес.