Автор
Евелин Попадийна

С кемпер в Гърция: Kакво трябва да знаете

Пътуването с кемпер ви осигурява свобода, която не можете да си позволите с никое друго превозно средство. Имат удобствата на дома, където и да сте, наслаждавате се на различни места всеки ден и създавате красиви спомени със семейството си.

Гърция е една от най-популярните и желани дестинации за такъв тип пътешествие. Благодарение на чистото си море, дълга брегова ивица и красиви гледки, тя привлича туристи от цял свят. Има обаче основни неща, които трябва да знаем при пътуване с кемпер в Гърция.

Паркирането е позволено на разрешените от закона места, но за не повече от 48 часа. Този закон важи както за леки автомобили, така и за кемпери. Така че не бива да се застоявате на едно място повече от 2 дни. Все пак, ако много ви е харесало, отидете на друго място за една нощувка, а след това се върнете на предишната локация.

Снимка: Freepik
Снимка: Freepik

Дивото къмпингуване е забранено! Разликата между престой и паркиране е, че при престоя не разполагате столове, маси, барбекю, тенти и други удобства около превозното си средство. Ако сте с каравана, не откачайте теглича, така полицията няма право да ви глоби, защото органите на реда няма как да докажат, че къмпингувате, а не сте спрели само за престой.

Забранено е да палите огън, да замърсявате и изхвърляте боклуци извън определените места, да вдигате шум, да слушате силно музика, да нарушавате спокойствието на околните.

Опитайте се да направите добро впечатление, ако сте „диво къмпингуващи“, като почистите плажа или нахраните бездомните кучета. Използвайте кемпера само за нощуване и хапвайте в таверните. Вариант за нощувка е платен паркинг, който е далеч от плажове и хотели, защото хотелиерите подават сигнал и полицията незабавно пристига.

Трябва да бъдете особено внимателни, тъй като зачестяват кражбите на автомобили в Гърция, особено в северната част на страната. Крадците действат със специални малки устройства, които от разстояние блокират дистанционното заключване на автомобила. Затова бъдете особено внимателни, когато излизате от автомобила, уверете се, че сте заключили, за да сте спокойни.

Важно нещо, с което трябва да сте запознати, са позволените скорости в съседката ни. В населените места са до 30 км/ч, извън населените места – 90 км/ч, а по скоростни пътища – 110 км/ч. Ограничението на скоростта по магистралите е 130 км/ч.

Сезонът дойде: Най-добрите места за семейна морска почивка в Гърция
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

Сезонът дойде: Най-добрите места за семейна морска почивка в Гърция

Автор Теодор Муховски