Автор
Пепа Попова - Пепита

Непознатата Гърция – там, където планините целуват морето

С идиличните плажове, приказни острови, невероятна кухня и осезаема история навсякъде - Гърция е разбираемо популярна. Ако обаче искате всичко това без тълпите туристи навсякъде, може да се насочите към някои от по-малко известните дестинации, които страната може да предложи, като централната ѝ част, например. Именно тук – в Централна Гърция се намира най-голямото древно светилище – оракулът в Делфи, вторият по големина остров (след Крит) с лековитите си термални извори - приказната Евия, една от най-популярните дестинации за зимни спортове и хайкинг в страната - Арахова, древната Тива, възпята от поети като Софокъл и Еврипид и още поне дузина живописни крайбрежни градчета като Галаксиди. Точно тази част на съседката ни предлага по нещо за всички вкусове и интереси - независимо дали сте ентусиаст на културата, любител на природата или запален пътешественик по всяко време на годината като мен...

Точно 3 минути ми трябваха, след като любима приятелка ми предложи горния маршрут (разбира се, не точно в тази последователност), за да взема решението да стегна бързо багажа и да се включа в поредното гръцко приключение с начална точка София. Почти 6 часа и 550 км. по-късно то започна в Глифа, откъдето хванахме ферибота за о-в Евия. Живописните брегове на втория по големина гръцки остров се откриха пред погледа ни след около половин час плаване в лазурно сините води на Егейско море.

След много обиколки по най-популярните гръцки острови съм убедена, че най-хубавият живот е островният. Ето защо нямах търпение да го усетя и преживея както трябва отново. Отоврихме прозорците на колата, оставихме гръцката музика да свири силно през високоговорителите и започнахме да се движим нагоре през удивителните планини с панорамни гледки към безкрайното синьо. Докато карахме покрай хребети, плажове, църкви, ферми, археологически паметници и лозя се зачудих как този не толкова далечен остров от България е останал почти невидим на туристическия ми радар и как такова вълшебно място е успяло да остане сравнително непознато и почти девствено на места. Именно с приказен, буквално девствен, плаж започна пътешествието ни там - Лихадонисия е утопичен комплекс от малки, спокойни, необитаеми и защитени природни местообитания в най-северната точка на Евия, срещу Камена Вурла и Лихада Североизточна Евия. Непокътнатата природа и девствените плажове го превръщат в екзотичен рай - живописно съкровище с изумрудени води и тучни зелени пейзажи. По-запознатите казват, че този клъстър е резултат от земетресение, случило се преди хиляди години. Според гръцката митология името им идва от Лихас, слугата на Херкулес, който донесъл отровната риза от Деянира на Херкулес. Херкулес го хвърлил в морето и от частите му се образували тези малки образувания. Митичните острови често се сравняват с Малдивите и Сейшелите, тъй като имат зашеметяващи плажове със златист пясък и тюркоазени води, топли дори и през месец май. Много туристи избират да предприемат 20-минутната обиколка из острова в лодки със стъклено дъно, за да наблюдават и да се възхищават на дивата морска природа и понякога, ако имат късмет, на обичано семейство средиземноморски тюлени монаси (Monachus Monachus), които са избрали Lichadonisia за своя постоянна резиденция през последните няколко години. Оказа се, че грациозните тюлени, също като нас, обичат да се любуват на залеза, защото ние имахме късмета да ги видим именно, когато слънцето потъваше в морето.

Лихадонисия
Лихадонисия
Лихадонисия
Лихадонисия

Всъщност в Евия можете да гледате как слънцето потъва в морето на повече от 110 плажа. Поне  4 месеца ще ви трябват, за да направите това.

Лимни
Лимни
Едипсос
Едипсос

Този остров има много малки, почти тайни и смирени села с много исторически църкви и манастири (Една от най-известните светини не само в Евия, но и в целия елинизъм, е манастирът на Св. Йоан Руски, разположен в Прокопи в Северна Евия).

МанастирСв. Йоан Руски
МанастирСв. Йоан Руски
Манастир Св. Йоан Руски
Манастир Св. Йоан Руски

Тук ще намерите очарователни борови гори, сякаш излезли от филм на Дисни, маслинови дървета, полета с риган и горещи лечебни термични извори. Най-известният от всички се намира в спокойния малък град Едипсос. Тук има повече от 80 извора с високи температури, вариращи от 82 градуса до 176 градуса, богати на калций, желязо и магнезий. Водите тук са известни с лечебните си свойства за кости, стави, мускулни тъкани.

Термалните извори в Едипсос
Термалните извори в Едипсос
Термалните извори в Едипсос
Термалните извори в Едипсос

Едипсос не е нов феномен. Въпреки че малко пътешественици от други страни са чували за него, космополитната атмосфера, съчетана с лечебните минерални извори, привлича известни политици, художници, писатели и други забележителни личности като Уинстън Чърчил, Аристотел Оннасис, Мария Калас, Грета Гарбо и Омар Шариф. Споменава се в трудовете на Аристотел в неговата Метеорология и от Плутарх, и Страбон. Градът дори сече собствени монети. През римско време районът процъфтява, а лечебните му води са посещавани от императорите Адриан, Септимус Север и Марк Аврелий. Баните от римския период са най-добре запазени и са известни като бани Сила. На тях е кръстен и най-известният спа комплекс в града - светилище с богато 2300-годишно наследство. Признат за един от 10-те най-добри термални спа центъра в света от списание Conde Nast Traveller, е олицетворение на лукса и уелнес културата.

Thermae Syllla Spa & Wellness Hotel
Thermae Syllla Spa & Wellness Hotel
Едипсос
Едипсос

Дори и да нямате възможността да отседнете в този петзвезден спа хотел (има множество семейно хотелчета по цялата крайбрежна ивица в близост), можете да се възползвате от лечебните термални извори пред хотела  напълно безплатно при това 24/7.

Лежането в тези кръгли естествени вани за къпане, създадени от природата, докато лековитата термална вода се излива, бе едно от най-релаксиращите и удовлетворяващи неща, които някога съм правила през деня и през нощта... и едно от най-интересните – първоначлното усещане при потопяване на краката във водата е страх да не изгориш пръстите си, но когато поставиш цялото си тяло във водата, телесната ти температура се регулира сама и не усещаш горещата вода.

Отидете в Едипсос за две седмици и ще се върнете с 20 години по-млади”, така казват гърците. Вярвам, че след уикенд, прекаран там съм махнала поне три години...

Термалните извори в Едипсос
Термалните извори в Едипсос

“По-млади”, свежи и заредени с енергия, стъпихме отново на сушата, за да продължим да опознаваме “непознатата Централна Гърция – там, където планините целуват морето” като вълшебната Арахова, например. Този магичен гръцки град е целогодишна дестинация. Въпреки че е особено популярен през зимата, когато е един от най-популярните ски курорти в страната, често наричан „Зимният Миконос“, близостта му до древния град Делфи и до морето (буквално на минути от брега) привлича туристи през цялата година.

Арахова
Арахова

Арахова не е просто дестинация, това е потапяне в душата на Гърция - хармонична смесица от природа, култура и приключения... незабравимо гръцко пътешествие извън утъпканите пътеки. Тук червените керемидени покриви контрастират по приказен начин на белите, сякаш варосани облаци, а каменните камбанарии на църквите, накацали по баирите огласят планинските пейзажи. Въздухът е странна смесица от дима на камините и мириса на море, което се вижда между хребетите.

Арахова
Арахова
Арахова
Арахова

Едно от най-известните места в малкото градче е огромният часовник, който е построен през 18 век. Часовникът е унищожен през 1870 г., но е възстановен въз основа на първоначалния си дизайн. Разположен е на скала, точно на входа на Арахова, за да приветства посетителите и се смята за запазена марка на мястото. Под часовника ще намерите друга атракция - красивият каменен мост, който е началната точка на централната улица на града, приютила уютни таверни, където според мен се случва ежедневно и целогодишно кулинарна магия. Тези приказни места сервират ястия, които съчетават традиционни вкусове със съвременна кухня, създавайки празник за сетивата. Ако можех да дам Мишлен звезда на леля Актида (собственичка и готвач в Oestrus) – щях. Агнешкото, фавата, традиционно сирене, наречено формаела и десертите бяха неземни. Опитайте местни специалитети като „хилопитите“ (ръчно приготвена паста), поднесени със сос от диви гъби, доказателство за богатата гастрономия на региона.

 

Арахова не е сама в своя блясък. Заобиколена е от съзвездие от градчета и селца, всяко със свое собствено очарование и характер. Делфи, Галаксиди, Манастира Hosios Loukas – триумф на византийското изкуство и архитектура, древната Тива – всички те образуват гоблен с историческо значение, живописни пейзажи и автентичен гръцки чар. Тяхната близост изкушава да разгадаете уникалните им истории и да прегърнете различната им атмосфера.

Манастира Hosios Loukas
Манастира Hosios Loukas
Манастира Hosios Loukas
Манастира Hosios Loukas

Когато планирате обиколките си в Гърция, една дестинация, която несъмнено трябва да бъде в списъка ви, е древногръцкият град Тива. Известна със своята централна роля в гръцката история и митология, Тива стои като свидетелство за богатото културно наследство на древна Елада. От това да бъде основна сила в региона до това да служи като фон за приказки, като митовете за Едип или Дионисий, този исторически град заема значително място в колективното съзнание на онези, които са заинтригувани от древния свят. Впечатляващ е археологическият музей в града, където имате възможността да подържите в ръцете си предмет на хиляди години, добри са и винарните в околността. Изключително впечталяващо е да опитваш вино там, където е роден Дионисий – богът на виното, синът на Зевс и Семела (смъртната дъщеря на Кадъм, царя на Тива).  В земите на Дионисий Мария Агаца – собственичка на местна винарна ни потопи в гръцката митология и в прекрасния свят на винопроизводството.  Ако сте по тези ширини опитайте местните сортове Саватиано, Родити, Асиртико, Атири.

Археологическият музей в Тива
Археологическият музей в Тива
Agatza Wines Cellar - Тива
Agatza Wines Cellar - Тива

Впуснете се в енигмата на Делфи, където древните шепоти срещат вечните чудеса. Древното светилище в Делфи е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който гърците почитали като „пъпа на света“ и епицентър на божествено напътствие. В древни времена Делфи, сърцето на поклонението на гръцкия бог Аполон, е функционирал като свещено светилище, където известният оракъл Пития е предлагала отговори и съвети за ключови решения в античността. Сгушен в сърцето на древното светилище, Археологическият музей на Делфи стои като пазител на богатото културно наследство на Гърция. Докато лъкатушите през коридорите му, ще се натъкнете на изящни скулптури, сложни фризове и древни съкровища, предлагащи ярък поглед към религиозния и артистичен гоблен на древните хора.

Древното светилище в Делфи
Древното светилище в Делфи
Археологическият музей на Делфи
Археологическият музей на Делфи
Археологическият музей на Делфи
Археологическият музей на Делфи

И след като се полюбувате на прочутия колесничар от Делфи, бронзов шедьовър, въплъщаващ атлетизма и изяществото на древногръцката култура и внимателно подбраните експонати, които ви водят през религиозните ритуали, атлетичните състезания и оракулите, които определят дълбокото значение на Делфи в древността, се насочете към следващото очарователно градче в района. Ние избрахме Галаксиди - цветен крайбрежен град с островна атмосфера. Всъщност до 1963 г. е бил достъпен само с лодка, така че наистина е бил като остров. Тук ще откриете и морското минало на Гърция: през 18-ти и 19-ти век много кораби и шхуни са отплавали от Галаксиди. Този град е бил дом на някои от най-важните корабни фамилии в страната, наследство, което може да се види в Морския и исторически музей, първият по рода си в Гърция.

Галаксиди
Галаксиди
Галаксиди
Галаксиди

Свежият морски бриз, кафенетата и таверните, подредени в редица, рибарските лодки и яхти, завързани в яхтеното пристанище, хората, които се разхождат по хълма Пера Панта и красиво реновираните величествени домове – някогашни резиденции на уважавани морски капитани – представляват обстановка, която напомня на града-замък Нафплио в Пелопонес, но с по-спокоен и по-малко комерсиален характер.

Докато вървим по крайбрежната улица и се наслаждаваме на цветните домове, обгърнати в бугенвилии, усмихнат грък с навити мустаци ни покани да разгледаме малкия му кокетен магазин и красиво реновирания му дом с излъчване на очарователна, отминала епоха. Показа ни снимки на предци, стари винилови плочи и рамките на прозорците, рисувани от дедите му. Изпрати ни с по един сладолед в ръка.
Въпреки че не ви предлагам да обикаляте и чукате на произволни врати, ако посетите Галаксиди и ако се появи възможност да посетите някой от реновираните му величествени домове, не я пропускайте.

Галаксиди
Галаксиди

Никаква почивка в Гърция не би била пълна, без да се отдадете и на вкусната морска кухня. Пробвайте деликатеси с пресни морски дарове, като октопод и риба на скара, в морските таверни и се насладете на прословутото им гостоприемство. По тези не толкова комерсилани места местните са невероятно топли, мили и приятелски настроени. Ще пият с вас, ще танцуват с вас и ще ви изпратят като приятели.
 

Там, където планините целуват морето намерих приятели.