Автор
Антония Михайлова

4-годишно момиче чупи рекорда за най-млад човек, изкачил 48 планински върха

4-годишно момиче стана най-младият човек, изкачил всички 48 върха на щата Ню Хемпшир, САЩ - постижение, което тя направи заедно с майка си.

Лидия Пиърсън влиза в историята на 16 юни, след като достига върха на планината Вашингтон, който е с височина 1916 м и е най-високият връх в щата. Първи новината обявиха местната телевизия WCSH и списание Outside.

Медиите съобщават още, че младата туристка е започнала пътуването си преди по-малко от година, когато за първи път, тогава 3-годишното, момиченце е изкачилo връх Маунт Кенън - един от 48-те върха в Ню Хемпшир, известен като NH48.

Уитни Пиърсън - майката на Лидия, споделя, че тя и дъщеря ѝ са стигали до върха на NH48 най-малко четири пъти заедно в периода от раждането на Лидия през 2020 г., когато Уитни я е носила на кенгуру, до този момент, когато дъщеричката ѝ я придружавала на собствените си крачета.

"Беше невероятно да наблюдавам нейното умствено и физическо израстване от първия връх до последния през последната година", разказва Уитни пред WCSH. "Невероятно е как увереността и силата, които е придобила, се пренасят във всичко останало, което прави всеки ден", допълва гордата майка.

Уитни споделя още, че походите с дъщеря ѝ култивират у детето ѝ любов и уважение към природата. "Лидия забелязва и реагира на всички разнообразни растения, гъби и дървета, а аз виждам много повече от природата и го виждам през нейните очи", казва още тя.

View post on Instagram
 

Лидия е на 6 седмици, когато се присъединява към планинските походи на майка си до най-високите върхове в Ню Хемпшир. На 2-годишна възраст детето вече започва да изкачва планините със собствена сила, съобщава Outside. Момиченцето е само на 3 години, когато достига връх Маунт Кенън на 29 юни 2023 г.

Когато изкачва върха на планината миналия месец, там Лидия е посрещната от членове на семейството си, за да отпразнува с тях постижението си.

"Това е нещо, което тя започна преди по-малко от година на собствените си два крака, след много обиколки в ергономична раница и буквално хиляди километри. Така че наистина мисля, че беше удовлетворяващо за всички нас като семейство да я видим да го направи сама, след като е била толкова дълго в раницата и е преживяла цялото пътуване", казва щастливата майка.

Рекорд: 4-годишната Зара стигна до базовия лагер в подножието на Еверест
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Рекорд: 4-годишната Зара стигна до базовия лагер в подножието на Еверест

Автор Веселина Петрова

Сред присъстващите на планината Вашингтон в деня на постижението на Лидия е Гордън Симпсън, който изкачва самостоятелно върха като Лидия, когато е на 6 години.

"Той и баща му изминаха целия път от Пенсилвания, за да подкрепят последния ѝ поход, което беше наистина страхотно", казва Уитни, която вярва, че когато дъщеря ѝ порасне, ще може да погледне назад към това, което е направила и да се гордее със себе си. "В момента тя няма истинска представа за мащаба на това, което е постигнала", отбелязва още Уитни.

View post on Instagram