Автор
Ева Григорова

Доналд Тръмп с първо интервю след опита за убийство: Трябваше да съм мъртъв

Доналд Тръмп даде първото си задълбочено интервю, след като по чудо оцеля при опит за убийство на митинга си в Пенсилвания в събота, споделяйки: „трябваше да съм мъртъв“.

Той разкри как това, че случайно е обърнал главата си, за да погледне видеоекран, може би е спасило живота му на митинга в Бътлър, Пенсилвания и как е искал да продължи да говори, след като стрелецът Томас Матю Крукс го уцели в дясното ухо.

Той каза в неделя: „Рядко отмествам поглед от тълпата. Ако не бях направил това в този момент, нямаше да говорим днес, нали? Тръмп отбеляза, че се е обърнал леко надясно, за да може да прочете диаграма за нелегалните имигранти."

„Най-невероятното беше, че не само се обърнах, но и се обърнах в точното време и точно колкото беше необходимо“, добави той, като каза, че е оцелял „поради късмет или по волята на Бог“.

„Ако се бях завъртял само наполовина, куршумът щеше да уцели задната част на мозъка. Другият път би минал точно през черепа ми. И понеже таблото беше високо, гледам нагоре. Шансовете да направя перфектен завой вероятно са една десета от процента, така че не трябваше да съм тук."

„Не трябваше да съм тук, трябваше да съм мъртъв“, каза още Тръмп пред New York Post.

Тръмп коментира и жеста, който направи, докато беше изведен от агенти на Тайните служби. Той вдигна ръка и няколко пъти каза „борба“ пред смаяната публика.

„Много хора казват, че това е най-емблематичната снимка, която някога са виждали“, каза Тръмп. „Те са прави и аз не съм мъртъв. Обикновено трябва да умреш, за да имаш емблематична снимка.

Той допълни, че е искал феновете му да знаят, че е добре „и че Америка продължава, ние вървим напред, че сме силни“.

„Енергията, идваща от хората там в този момент, те просто стояха там; трудно е да се опише какво е чувството, но знаех, че светът гледа. Знаех, че историята ще прецени това и знаех, че трябва да им кажа, че съм добре“, добави Тръмп.

Тръмп сподели и искрената си възхита от своите гласоподаватели, коментирайки как те са реагирали на ситуацията.

„На много места, особено на футболни мачове, чувате един изстрел и всички бягат. Тук имаше много на които се вижда, че те останаха. Обичам ги. Те са толкова велики хора.

Въпреки противоречията около реакцията на Сикрет Сървис и невъзможността им да предотвратят стрелбата, Тръмп похвали бързината и силата на своята охрана. Той каза, че дори е получил натъртване на ръката си от член на тайните служби, който го е държал на пода.

„Това е от човека, който ме грабна“, каза Тръмп. — Знаете ли колко силен трябва да си, за да направиш това?

„Те свършиха фантастична работа“, добави той. "Това е сюрреалистично за всички нас."

Тръмп разкри подробности и за момента, в който може да бъде видян да казва, че иска да си вземе обувките. „Агентите ме удариха толкова силно, че обувките ми паднаха, а обувките ми са тесни“, каза той.

Тръмп добави, че е искал да се опита да се върне на подиума и да продължи да говори „Исках да продължа да говоря – исках да продължа да говоря, но току-що бях прострелян. Това е много сюрреалистично изживяване и никога не знаеш какво ще направиш, докато не се случи нещо подобно."

Малко преди първото официално интервю на Доналд Тръмп след стрелбата по него, съпругата му Мелания също коментира инцидента. Бившата първа дама нарече стрелеца „чудовище“ и описа момента, в който е видяла как куршумът удря ухото на съпруга ѝ .

„Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия смях, изобретателност, любов към музиката и вдъхновение“, заяви Мелания в изявление на X.

"Когато гледах как този жесток куршум удря съпруга ми Доналд, осъзнах, че моят живот и животът на Барън са на ръба на опустошителна промяна. Благодарна съм на смелите агенти на тайните служби и служители на правоприлагащите органи, които рискуваха собствения си живот, за да защитят съпруга ми.

„Тази сутрин се издигнете над омразата и простодушните идеи, които подпалват насилието.

„Ветровете на промяната пристигнаха. За тези от вас, които плачат в подкрепа, аз ви благодаря. Поздравявам онези от вас, които се пресегнаха отвъд политическото разделение – благодаря ви, че не забравяте, че всеки един политик е мъж или жена с любящо семейство.",завърши Мелания.

Междувременно в медиите се появи и допълнителна информация за стрелеца - 20-годишния Томас Матю Крукс. Той бе описан от познатите си като "самотник", който редовно носел ловни дрехи на училище. Крукс е от Бетел Парк в Пенсилвания, сравнително заможен град в южната част на Питсбърг. Мястото на митинга, Бътлър, е на около час път с кола северно от Питсбърг.

Крукс е бил регистриран като републикански гласоподавател в Пенсилвания, но федералните отчети за финансиране на кампанията също показват, че той е дал 15 долара на комитет за прогресивни политически действия на 20 януари 2021 г., деня, в който Байдън положи клетва като президент на САЩ.

Съученик от гимназията, Джейсън Колер каза, че Крукс е бил „самотник“, който е бил „много тормозен в гимназията“. Той редовно носел ловни дрехи и му се подигравали заради начина, по който се обличал. „Той седеше сам на обяд. Той беше просто изгнаникът“, каза г-н Колер. „Честно казано е някак тъжно.“

Крукс дори се пробвал в училищния отбор по стрелба с пушка, но бил отхвърлен, защото бил „лош стрелец“, каза Фредерик Мах, настоящ капитан на отбора.Бащата на Матю - Томас Крукс, каза пред CNN късно в събота, че се опитва да разбере „какво, по дяволите, става“, но няма да говори за сина си, докато не говори с органите на реда. Крукс е използвал пушка, която според властите е закупена именно от баща му.

Крукс работел в старчески дом като помощник, работа, която обикновено включва приготвяне на храна. Марси Грим, администратор на Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation, каза в изявление, че е „шокирана и натъжена да научи за участието му“. Г-жа Грим добави, че Крукс е имал чисто минало, когато е бил нает.Органите на реда смятат, че "това е атака на вълк единак" и засега е описана като потенциален вътрешен терористичен акт от ФБР.