Автор
Ева Григорова

Слъгинг: Революция в грижата за косата или стар трик с ново име?

Слъгингът е простa, но ефективна техника за грижа за кожата, която набира популярност в световен мащаб. Методът включва нанасяне на тънък слой оклузивен продукт (обикновено вазелин) върху лицето преди сън, след обичайната вечерна рутина за грижа за кожата.

Този допълнителен слой действа като бариера, която:

- Задържа влагата в кожата

- Предотвратява загубата на вода през нощта

- Защитава кожата от външни дразнители

Резултатът е по-хидратирана, мека и сияйна кожа на сутринта. Слъгингът е особено полезен за хора със суха или чувствителна кожа, но може да бъде адаптиран за различни типове кожа.

Важно е да се отбележи, че слъгингът не е подходящ за ежедневна употреба и трябва да се прилага внимателно, особено при мазна или склонна към акне кожа.

Напоследък обаче в TikTok се появи нова тенденция - слъгинг за коса. Специалистите споделят, че това всъщност е доброто старо намазване на косата с подходящо масло, така че тя да се хидратира добре. Това всъщност е древна аюрведична техника, използвана за стимулиране на растежа на косата и грижа за скалпа.

Какви са ползите?

Когато нанесете масло върху скалпа и по дължините на косата и го оставите за няколко часа (поне!), естествено ще увеличите хидратацията - а хидратираната, здрава коса расте много по-бързо.

Когато обаче техниката се съчетае с добър масаж на скалпа, идват истинските ползи за растежа на косата, тъй като увеличаването на кръвообращението в скалпа е свързано с увеличаване на гъстотата на косата.

И ако наистина видите резултати, нанесете серум за растеж на косата преди маслото за коса.

Подходяща ли е техниката за всеки тип коса?

Всеки тип коса може да третира с масло. В зависимост от текстурата и скалпа обаче, може да постигнете успех с определена честота на употреба.

Препоръчително е дамите с по-фина коса да правят "слъгинг" по-рядко, докато тези с по-гъсста коса, склонни към сухота, могат да включат техниката по-често в своята рутина.

Маслото, което ще изберете, също има значение: Колкото по-фина е косата ви, толкова по-леко масло трябва да изберете (жожоба е чудесен, лек вариант, докато кокосовото или рициновото масло са отлични за по-плътни коси).

Как да правите "слъгинг" на косата си

1. Нанесете малко масло на скалпа си (препоръчваме кокосово, арганово или жожоба).

2. Масажирайте с ръце и го разресете до краищата на косата. Това ще помогне за разпределение на продукта и ще гарантира най-голяма полза от техниката.

3. Оставете маслото възможно най-дълго върху косата си преди да го измиете, по възможност спете с него. Вържете косата си на стегнат кок или опашка или я изплакнете след няколко часа.

Бъдете внимателни, ако сте по-склонни към акне на лицето, тъй като спането с масло в скалпа може да доведе до увеличаване на омазняването на лицето, което може да доведе до повече пъпки.