Автор
Евелин Попадийна

Вижте какви витамини ви липсват, като се погледнете в огледалото

Тялото ни винаги казва, когато нещо не е наред с него. Добре е да се наблюдавате и да отчитате промените като чуплива коса, нацепвания в ъглите на устните и бледост. 


Ето знаците, за които трябва да внимавате:

Тънки и чупливи нокти
Това е ясен симптом за дефицит на желязо – задължително се изследвайте. Също така може да означава, че имате твърде много селен, особено ако приемате добавки, които го съдържат. Чупливите нокти могат да бъдат причинени и от липса на цинк и магнезий.


Бледост
Това е често срещан признак за дефицит на желязо, витамин B12 и витамин B9. Този симптом може да възникне и при липса на мед и загуба на кръв. Ако забележите, че кожата на лицето ви е прекалено бяла е време да посетите лекар.

Косопад
Косопадът може да бъде причинен от недохранване, излишък на витамин A и селен. Други причини за него могат да са стрес, заболяване на щитовидната жлеза, ендокринни заболявания, хормонални промени и някои автоимунни заболявания.


Нацепвания в ъглите на устата
В ъглите на устните се появяват дълбоки цепнатини, които причиняват дискомфорт. Болят при хранене, при пиене на течности, дори когато говорите или се усмихвате. Често това е признак за дефицит на витамини от групата B (B2, B3, B6, B7, B9). Могат да възникнат и при излишък на витамин А, суха кожа, херпес или дехидратация.


Научете се да наблюдавате тялото си, то само ви показва от какво има нужда.  

Защо е толкова полезна водата от коприва
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

Защо е толкова полезна водата от коприва

Автор Веселина Петрова