Автор
Елена Ангелова

Възстановителна гимнастика след раждането: 5-те безопасни стъпки в началото

Няма майка, която да не иска да влезе отново в предишната си форма след раждането. Редовните упражнения по принцип са неотменна част от здравословния начин на живот. Но майките трябва да се съобразяват с това през какви драстични промени са преминали телата им през бременността и раждането. И едва тогава да планират как да се върнат към тренировките.

Трябва да се съобразявате с личното си състояние и усещане към момента. Няма две еднакви бременности. Затова решението с какво да започнете е важно. Тук ще се запознаете с няколко общи базови съвета, които ще ви ориентират как да започнете физическите си занимания по безопасен за здравето ви начин.

Ето и съветите – как да тренирате след раждането

Родилките обикновено са изправени пред доста предизвикателства. Те често им стават пречка за възстановяването на нормалния тренировъчен режим. Но с правилните насоки и подкрепа ще можете да си изработите безопасна за тялото тренировъчна група и в същото време – ефективна.

1. Обсъдете с наблюдаващия ви лекар какво натоварване е безопасно за вас

Той ще прецени как и кога може да се върнете към обичайната си физическа активност. Ще зависи от това дали сте имали някакви усложнения, докато сте били бременна, дали сте родили по традиционен начин или чрез секцио. А също и от това каква физическа форма сте поддържали преди раждането. Затова и този съвет – консултация с наблюдаващия ви лекар, е поставен на първо място - заради безопасността и здравето ви.

Съществуват общи препоръки за началото на възстановителните тренировки. Но те не случайно варират – от няколко дни до седмици след раждането. Така че преценката на лекаря ви е важна. Доверете ѝ се, ако той прецени, че ви е рано за коремни преси и дъмбели.

2. Започнете предпазливо и бавно

Възможно е да имате голям опит с тренировките. Но когато започнете упражненията след раждането със сигурност ще разберете, че тялото ви се чувства по-различно. Ще ви е нужно повече време, за да възвърнете предишната си сила – бременността и раждането са много сериозни физически изпитания за жената.

Ето защо е важно да започнете от леки възстановителни тренировки – предпазливо и бавно. Тук подходящи са кратките разходки на открито, упражненията на Кегел. Първите ви занимания не трябва да продължават повече от няколко минути. А след като издръжливостта ви се повиши, можете да увеличавате с по няколко минути продължителността на всяка следваща сесия.

3. Натоварването ви трябва да е прогресивно

Ако не сте наясно как да започнете да се възстановявате, след като сте родили, можете да опитате със специално създадена за целта тренировъчна програма за родилки. Тя трябва да е съставена от упражнения, които отчитат не само плавно увеличаване на тренировките, но и правилно движение на тялото на жената. Това са упражнение за корекция или превенция на диастаза на коремните мускули, за заздравяването на тазовото дъно и други подобни.

Можете да си намерите и фитнес инструктор. Той може да ви състави индивидуална програма, която да отчита физическото ви състояние и възможности към конкретния момент. И да ви ориентира как да я изпълнявате по най-безопасен за здравето ви начин.

4. Заложете на кратките тренировки

Истината е, че след раждането майките хронично не си доспиват. Едва намират време за кратка почивка, за къпане. И не им е до това да планират тренировки за възстановяване. Но това не трябва да ги обезкуражава. Дори само по десетина минути да отделят, това на първо време е напълно достатъчно. Няколко серии с гирички, разходка ще им помогнат да се почувстват много по-добре.

Но дори да предпочетат специална тренировъчна програма след бременност и раждане, тези програми не трябва да са с по-голяма продължителност от 10 до 30 минути. Фокусът им е главно върху корема, таза, бедрата, които са проблемните зони след бременността.

Полезно ли е: Чаша кафе преди спортна тренировка
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Полезно ли е: Чаша кафе преди спортна тренировка

Автор Теодор Муховски


5. Бъдете добри към себе си

Накрая, но не на последно място – мили майки, мислете за благополучието си като цяло. Ако сте родили за първи път, със сигурност се сблъсквате с много затруднения и промени. Със сигурност се справяте прекрасно в момента. Знайте, че е напълно нормално след първите седмици и месеци да усещате редица физически промени в тялото си, да изпитвате променливи чувства.

Но не забравяйте: Вашето тяло току-що е преживяло колосално усилие. Затова трябва да си дадете време за приспособяване към тези промени. И да намерите време не само да се погрижите за фигурата си, но и за душата си.

Как можете да го постигнете? С няколко минути домашен стречинг, релакс с чаша чай в ръка, с любима книга. Внимателното отношение към тялото ви ще е предпоставка за по-бързото ви завръщане към обичайните ви преди този период тренировки. Но запомнете – само в най-доброто за вас темпо към конкретния момент. Не позволявайте да се чувствате психически изтощени и физически претоварени.

Обобщение: Майчинството е свързано с много задължения и изисквания към жените. Те ще запълват почти цялото им време. Затова е много важно след раждането майките да вървят към възстановяването си със собствено темпо. И да правят необходимите промени само когато наистина е необходимо.

Ако наблюдаващият ви лекар ви е дал зелена светлина – действайте, започвайте да тренирате. Но не забравяйте – постепенно и бавно. Като преследвате не само целта си, но и се съобразявате с физическите си възможност в конкретния момент.

Източник: cosmopolitan.bg