Автор
Веселина Петрова

Ето какво коментира проф. Георги Рачев по темата опасни ли са фойерверките за организма

След трагичния инцинцидент, станал вчера край Елин Пелин, днес специалистите коментират различни казуси.

"Фойерверките са направени да се ползват в градска или близка до градска среда. Всички тези запалителни материали са горе-долу лимитирани и не представляват съществена заплаха за организма, но в крайна сметка те горят при друга температура, при липса на достатъчно кислород“, коментира проф. Георги Рачев.

И допълва: "Ако търсим доброто в това, което стана след взривовете в Елин Пелин, беше западният вятър, който и днес макар и по-слабо се усеща. Факелът на изгорялото и избухналото отиде в източна посока в Елин Пелин. Иначе щеше да достигне летището и източните квартали на София".

"Добре, че вятърът бе със сравнително висока скорост, което дава възможност за турбуленция и за разместване на тези замърсители, за да може концентрацията да падне много бързо веднага след източника", обясни професорът по Би Ти Ви.

Той обаче зададе и въпрос, свързан с реакцията на институциите.

"Един час по-късно няма кой да изпрати една мобилна група извън опасния периметър на мястото, където е факела, т.е. съществената част от замърсяването, за да вземе проби и да се реши дали да се евакуират хората, или да се оставят да се надишат с отрови, ако съществуват такива", подчерта климатологът.

Woman.bg изказва съболезнования на близките на починалите.