Автор
Антония Михайлова

12 фрази, които само хората с висока емоционална интелигентност изричат в ежедневието си

Емоционалната интелигентност, която се отнася до способността за разпознаване на емоциите и чувствата на другите, е изключително качество, което не всеки притежава. То помага за изграждането на хармонични взаимоотношения с вътрешното Аз, с партньора, роднините, приятелите и колегите.

Емоционалната интелигентност, грубо казано, се състои от четири компонента: самосъзнание, самоконтрол, социално съзнание и управление на взаимоотношенията. Тази класификация е създадена от известния психолог, писател и журналист Даниел Голман. Всеки един от героизброените компоненти се формира на базата на умения или компетенции, които могат да бъдат обозначени с определени фрази. Те се използват именно от хора, чиято емоционална интелигентност е много по-висока от тази на останалите.

Самосъзнание

"Изпитвам това чувство, защото..."

Вие познавате себе си много добре и винаги можете да обясните защо изпитвате едно или друго чувство. Ако нещо ви причинява дискомфорт, вие правите всичко възможно да го преживеете, да го забравите и отново да намерите вътрешна хармония.

Самоконтрол

"Мога да се справя с това"

Човек с високо ниво на емоционална интелигентност не само майсторски разчита емоциите, но и ги контролира. Например, той не си позволява да крещи на другите и да бъде груб, дори и ако му е много трудно да се сдържи.

"Това не е границата"

Когато постигнете успех, дори и най-грандиозният, вие не се разтваряте в него и не спирате дотук, защото разбирате, че можете да продължите да се усъвършенствате.

"С радост приемам тези промени"

Наистина не е много приятно да напуснете зоната си на комфорт, но не можете без това. Докато някои хора преувеличават стреса, вие приемате промените, дори и да не са от най-приятните, и го правите с оптимизъм и благодарност.

"Това е най-важното сега"

Чувството за "самоконтрол" включва и способността да се определят приоритети и компетентно да се управляват силата, вниманието и времето. Това умение ви спестява от закъснение, самобичуване и много други неприятности.

Социално съзнание

"Разбирам чувствата ти"

Хората с развита емоционална интелигентност са чувствителни и отзивчиви. Те са способни на всички форми на емпатия, а именно когнитивна, емоционална и състрадателна. Това означава, че могат да разпознаят емоциите на човека, да ги изживеят с тях и да ги подкрепят.

"Ето как работи"

Знаете как да улавяте важна информация и да я използвате в своя полза (по добър начин). Ето защо успявате да намерите общ език с правилните хора и лесно да покорявате нови върхове.

Управление на взаимоотношенията

"Може би е по-добре да го направим по този начин?"

Вие сте дипломатичен и мъдър човек, който има уникална дарба да убеждава. Хората обичат да ви слушат и чуват, така че никога не пренебрегват или омаловажават вашата гледна точка.

Какво е това емоционална интелигентност?
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Какво е това емоционална интелигентност?

Автор Woman.bg

"Това е важно, защото..."

Високата емоционална интелигентност позволява на човек да се превърне в умел мотиватор и вдъхновител. Можете да убедите отчаян партньор или колега, че всичко със сигурност ще се получи за него, както и да събудите вяра в себе си и в събеседника си.

"Можем да решим това"

Вие не само умеете да убеждавате и мотивирате, но и разрешавате конфликти без излишни викове и спорове. Затова колеги и приятели се обръщат към вас, когато трябва да преценят кой е прав и кой крив в настоящата ситуация.

"Ние сме един отбор"

Хората с развита емоционална интелигентност са обичани и уважавани, освен всичко друго, и заради своята надеждност. Те никога няма да разочароват колега, да се подиграват на партньор или да обидят приятел, защото психологическата безопасност в екипа е много важна за тях.

"Ето какво може да ви помогне"

Чудесно е да си мъдър човек, а още по-прекрасно е да споделяш тази мъдрост с другите. Ако изказвате фрази като тези от гореизброения списък, тогава най-вероятно обичате да помагате на другите. А те от своя страна с удоволствие се обръщат към вас за полезни съвети и ги следват с радост и надежда.