Автор
Теодор Муховски

Какви са общите симптоми на полово предаваните болести при мъжете?

Болестите, предавани по полов път, са инфекции, които се разпространяват предимно чрез сексуален контакт. Тези инфекции могат да предизвикат редица симптоми при мъжете, някои от които са по-често срещани от други. Разбирането на тези симптоми е от решаващо значение за ранното откриване и лечение, което може да предотврати усложненията и разпространението на инфекциите сред сексуалните партньори. Ето кои са най-често срещаните симптоми на полово предавани болести при мъжете:

Необичайно течение

Един от най-често срещаните симптоми на полово предавани болести при мъжете е необичайно течение от пениса. Това течение може да бъде различно по цвят (бяло, жълто или зелено) и консистенция (гъсто или тънко). То често се свързва с инфекции като гонорея и хламидия. Мъжете, които изпитват този симптом, трябва да потърсят лекарска помощ за диагностика и лечение.

Болезнено уриниране

Друг често срещан симптом на полово предавани болести е дисурията или болезненото уриниране. Това усещане за парене или дразнене по време на уриниране може да е признак на инфекции като хламидия, гонорея или трихомониаза. Болезненото уриниране се дължи на дразнене и възпаление на уретрата.

Рани или язви

Появата на рани, язви или мехури в областта на гениталиите, ануса или устата може да означава полово предавани болести като вируса на херпес симплекс (HSV) или сифилис. Херпесните ранички обикновено са болезнени и пълни с течност, докато язвите на сифилиса (шанкрите) обикновено са безболезнени и се появяват като единични, кръгли ранички.

Сърбеж и дразнене

Мъжете могат да изпитат сърбеж или дразнене в областта на гениталиите, дължащи се на полово предавани болести като срамни въшки или краста. Тези състояния се причиняват от паразитни инвазии и са силно заразни при близък физически контакт.

Обриви

Кожните обриви са друг често срещан симптом. Например вторичният сифилис може да причини обрив, който се появява по дланите на ръцете и стъпалата на краката. Други полово предавани болести също могат да предизвикат обриви в различни части на тялото.

Болка и подуване на тестисите

Инфекции като епидидимит, често причинявани от гонорея или хламидия, могат да доведат до болка и подуване на тестисите. Този симптом изисква незабавна медицинска помощ, тъй като може да доведе до усложнения като безплодие, ако не се лекува.

Анални симптоми

Мъжете, които осъществяват рецептивен анален секс, могат да изпитат симптоми като секрет, болка, сърбеж или кървене от ректума. Тези симптоми могат да бъдат показателни за полово предавани болести, като гонорея, хламидия или човешки папиломавирус (HPV).

Бучки и подутини

Наличието на генитални брадавици, причинени от някои щамове на HPV, може да се прояви като малки, телесни или сиви подутини в областта на гениталиите. Тези брадавици могат да бъдат повдигнати или плоски, единични или многобройни и могат да растат на групи.

Системни симптоми

Някои полово предавани болести могат да предизвикат по-общи симптоми, като например треска, болки в тялото и подути лимфни възли. Например острата фаза на ХИВ инфекцията често протича с грипоподобни симптоми.

Значение на ранното откриване и лечение

Ранното откриване и лечение на полово предавани болести е от решаващо значение по няколко причини. Първо, навременното лечение може да предотврати прогресирането на заболяването и развитието на усложнения. Например нелекуваните гонорея и хламидия могат да доведат до епидидимит и потенциално до безплодие. Второ, ранното лечение намалява риска от предаване на инфекцията на сексуални партньори, което помага за контролиране на разпространението на инфекциите. Трето, някои полово предавани болести, като сифилис, хепатит и ХИВ, могат да имат сериозни дългосрочни последици за здравето, ако не се лекуват своевременно.

Удължете живота си с 10 години: нужни са ви само 3 оргазма седмично
ПО ЖЕНСКИ
Автор Ива Петрова

Удължете живота си с 10 години: нужни са ви само 3 оргазма седмично

Автор Ива Петрова