Автор
Люблена Папазова

Чаят е лекарство за 10 хиляди болести

С поредица от прояви между 21 и 23 юни Китайският културен център в София ще представи културата на чая у нас. Събитията, обединени от мотото „Чай за хармония“, включват българо-китайски бизнес форум, демонстрация на чаена церемония под звуците на традиционна музика, калиграфска демонстрация, както и изложба „Вълшебното изкуство на чаените чаши“. „Чаят е лекарство за 10 хиляди болести, но и важна храна и неизменен спътник на монаси, книжовници и управници. Може да бъде едновременно и скъп дар, но може да се бъде удържан и като данък.

Той е и един чудесен повод да забавим темпото поне за час в нашия забързан свят“, разказа българката Бойка Михайлова, която е един от най-сериозните специалисти по история и приготвяне на китайски чай. Учила се е от най-добрите майстори в Поднебесната империя, а днес разпространява знанието си у нас. Чаят е втората най-разпространена напитка в света и визитна картичка на Китай, заяви и Гуан Син, културен съветник в посолството на Китай у нас. На 29 ноември 2022 г. техниките и обичаите за приготвяне на чай бяха включени в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, 21 май пък е обявен от общото събрание на ООН за международен ден на чая. Всяка секунда се консумират по 25 000 чаши чай по света, което на ден прави над два милиарда чаши чай.

Снежана Тодорова, председател на СБЖ, пък напомни легенда за откриването на чая. Съгласно исторически записи, през 2374 г. пр.н.е. китайският император Чен Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст. Вятърът отронил няколко листа във водата. Когато после отпил от отварата, императорът бил очарован от аромата и вкуса ѝ. Оттогава пиенето на чай става популярно сред китайската аристокрация, а чаят става важна част от китайската култура, съхранена до днес.
Чаените листа и традициите на чаената церемония са пътували и прекосявали граници и векове през историята по Пътя на коприната, за да се превърнат във важна среда за обмен между Китай и света.

Директорът на Центъра за насърчаване сътрудничеството в селското стопанство между Китай и ЦИЕ (Централна и Източна Европа) Момчил Станишев съобщи за подготвяния на 23 юни в София първи по рода си чаен бизнес форум между китайски производители на чай и български фирми. Той подчерта значението на чая не само като продукт, но и като посредник в бизнес партньорството. В нашата страна е прието да се пие чай с подсладител и тази традиция позволява вкусът му да бъде комбиниран с мед или сладко от рози – характерни български продукти, обогатяващи специфичния вкус на чаената напитка, посочи още Момчил Станишев.