Автор
Антония Михайлова

Жената, която пречупи възрастовите граници: Да станеш майка за първи път на 74 години

За коя възраст може да се каже, че е късна за раждане? Отговорът е различен за всяка жена в зависимост от нейния яйчников резерв. За Ерамати Мангаяма - жителка на Индия, този краен срок дошъл, когато навършила едва 40 години. Лекарите диагностицирали ранна менопауза. Така Ерамати получила статут на безплодие, и съпругът ѝ - Раджа, бил посъветван да намери друга съпруга, която да му роди наследници.

Двамата сключили брак, когата Ерамати била на 16 години, а Раджа - на 20. В Индия обикновено браковете са уреждат от родителите, но за щастите двамата бързо се влюбили един в друг. От самото начало те се опитвали да заченат, мечтаели за деца и голямо семейство. Но нещата не се получавали. През всичките години на съвместен живот младата жена нееднократно се консултирала с различни лекари, но никой не можел да ѝ помогне. Двамата така и не успявали да се сдобият с рожба. И така, докато на 40 години Ерамати не получила диагнозата безплодие.

View post on Instagram
 

"Чувствах се така, сякаш тежка врата се хлопна право в лицето ми", разказва Ерамати.

Нещастната жена не намирала съчувствие от никого, освен от съпруга си - на нея лепнали прозвището „бездетна жена“, а на съпруга ѝ упорито препоръчвали друга жена, която да му роди наследници. С други думи - и двамата се превърнали в обект на подигравки. На безплодието в Индия се гледало като на проклятие, тъй като майчинството там се смята за свещено.

Двойката научи за възможността за инвитро оплождането едва през 2018 г. По това време Ерамати била на 73 години. За нея било истинско чудо да чуе от лекаря, че иска да ѝ даде шанс да стане майка. Специалистът решил, че тя е в отлично здраве, въпреки напредналата си възраст.

"Първоначално тя ни излъга, че е на 65 години и наистина иска да се подложи на инвитро, за да има дете", разказва д-р Умашанкар. "Научихме истината едва след като съпругът и семейството ѝ предоставиха училищните ѝ документи, в които се посочва, че рожденият ѝ ден е на 1 септември 1946 г."

Тъй като заради напредналата си възраст Ерамати вече нямала собствени яйцеклетки, се наложило да бъде намерен донор на яйцеклетки. И за радост всичко се получило от първия път - жената забременяла и по време на рутинен скрининг се оказало, че очаква близнаци.

Бременността била наблюдавана от десет специалисти и протичала напълно нормално, без усложнения - нито диабет, нито високо кръвно налягане. Ерамати била здрав като бик. По график, 5 септември 2019 г., се родили две момичета - кръстили ги Ума и Рама.

"Раждането премина гладко, без усложнения", споделя д-р Умашанкар - главният лекарят, под чийто основен контрол протичала бременността. "Ерамати роди с цезарово сечение две прекрасни момичета с тегло около два килограма. Това е медицинско чудо."

Първоначално момичетата се хранелис адаптирано мляко, тъй като на тази възраст било невъзможно Ерамати да произвежда кърма. "Никой повече не ни наричаше бездетни. Никой не ни унижаваше", отбелязва гордо майката.

Тази история обаче предизвикала скандал сред обществото - онези, които критикували двойката, че е бездетна, сега се надигнали срещу родителите заради късното раждане. "Няма да доживеете да видите децата си да навършат пълнолетие!", казвали им хората в очите вместо поздравления, обвинявайки майката и бащата в егоизъм. "Щеше да е по-добре да си осиновите дете! Децата са дар от небето, а не плод на медицински манипулации", укорявали ги околните.

Тя е само на 25 години, а вече има 22 деца: Историята на една многодетна майка, която си струва да ви разкажем (Снимки)
НОВИНИ
Автор Антония Дамянова

Тя е само на 25 години, а вече има 22 деца: Историята на една многодетна майка, която си струва да ви разкажем (Снимки)

Автор Антония Дамянова

Въпреки обвиненията Ерамати била щастлива. За съжаление, не за дълго. На следващия ден след раждането Раджа получил инфаркт. Възрастният мъж не издържал на вълнението. Година по-късно той починал.

"Мисля за него през цялото време", признава Ерамати. "Имаше само 12 месеца, за да се наслади на бащинството си и да прекара време с дъщерите си. Но поне изпита това чувство."

Днес жената отглежда сама децата си. "Намерих семеен приятел, който ще поеме отговорността за момичетата, когато си отида", добавя тя.