Автор
Ива Петрова

Шокираща снимка показва как медалист от Олимпиадата спи в парка, няма да повярвате защо

Златният медалист Томас Чекон бе забелязан да подремва в парижки парк, след като се оплака от условията в олимпийското село в Париж.

Италианският плувец Чекон спечели злато в 100 метра гръб за мъже тази седмица, въпреки че заяви: "Трудно е да се спи както нощем, така и следобед".

"В селото няма климатици, горещо е, храната е лоша," каза той. "Много спортисти се местят по тази причина: това не е оправдание или извинение, това е реалността, която може би не всички знаят. Обикновено, когато съм си вкъщи, винаги спя следобед: тук наистина се боря с жегата и шума."

От снимка, която мълниеносно обиколи социалните мрежи, се вижда как Чекон - който привлече внимание с добрия си външен вид по време на церемонията по награждаването - предприема крайни мерки, за да си почине.

Саудитският гребец Хюсеин Алиреза забелязал Чекон да си подремва на хавлия в парк и публикува снимка на странната гледка в Instagram. Той отбеляза терена на олимпийското село като мястото, където италианецът спи.

Остава неясно дали снимката е направена преди или след като Чекон и Италия отпаднаха от сериите на щафетата 4x100 метра.

23-годишният спортист се присъедини към Коко Гоф, Ариарн Титмус и Асия Туати в оплакванията относно настаняването, осигурено от парижките организатори. След като защити олимпийската си титла на 400 метра свободен стил, австралийската плувкиня Титмус сподели, че според нея е могла да подобри световния рекорд, ако беше настанена при по-добри условия.

"Вероятно не беше времето, на което смятах, че съм способна, но животът в олимпийското село затруднява представянето," призна тя в интервю след състезанието. "Определено не е направено за високи постижения, така че е въпрос кой наистина може да запази самообладание."

Леглата в олимпийското село са в центъра на противоречия заради липсата на комфорт и тяхната "прогресивност". Единичните легла, произведени от Airwave, имат картонени рамки като част от усилията на организаторите за устойчивост. "Анти-секс" картонените легла не се харесаха на австралийската звезда по водна топка Тили Кърнс и съотборничката ѝ Габи Палм, която каза "гърбът ми ще се счупи" след първата нощ.

Тенис звездата Дария Савил също разкри, че селото изобщо не прилича на хотел в публикация в социалните мрежи във вторник. "Тук в олимпийското село нямаме истинско хотелско почистване, така че трябва сами да си вземем тоалетна хартия," написа тя в надпис към видео, в което взима няколко ролки.

Пенсионираният олимпийски плувец Джеймс Магнусен също разкритикува Олимпиадата, твърдейки, че така наречената екологична позиция съсипва шансовете на спортистите да поставят световни рекорди.

Магнусен е спечелил златен, сребърен и бронзов медал на Олимпийските игри през 2012 и 2016 г. Той също така е бил световен шампион на 100 метра свободен стил през 2011 и 2013 г. Магнусен се оттегли от състезателното плуване през 2019 г.

Той смята, че върховното спортно събитие в света има екологична и веганска насоченост, която вреди на представянето.

"Има множество фактори, които правят живота в селото далеч от идеалния," написа двукратният олимпиец в своята колонка за News Corp. "Това са картонените легла, които не могат да ви осигурят оптимален сън."

"Няма климатици, което ще играе по-голяма роля с напредването на седмицата. Вчера беше 20 градуса и валеше. През следващите дни ще бъде средно 30 градуса. Това ще окаже влияние и преносимите климатици на австралийския отбор ще бъдат добре дошло облекчение."

Магнусен смята, че са прекалили и че създадената за спортистите среда може би е най-трудната за постигане на световни рекорди в плуването.

"Липсата на световни рекорди се свежда до тази цялостна екологична, въглеродно неутрална, веганска мисъл, вместо до високи постижения," каза той.