Автор
Ева Григорова

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена след разкриване на терористичен план

Тейлър Суифт отмени трите си предстоящи концерта във Виена, Австрия, след като двама заподозрени бяха арестувани за предполагаемо планиране на терористично нападение по време на шоутата.

Главният заподозрян е на 19 години и беше арестуван в Тернитц, южно от Виена, а вторият човек - във виенската столица, според Франц Руф, генерален директор по обществената сигурност в Министерството на вътрешните работи.

34-годишната попзвезда трябваше да изнесе концерти на 8, 9 и 10 август в Ernst-Happel-Stadion във Виена, като мерките за сигурност за шоутата трябваше да бъдат засилени, преди отмяната.

Заподозрените, които се радикализирали онлайн, планирали да атакуват Виена. 19-годишният мъж, който живеел в къщата на родителите си заедно с друг мъж, бил арестуван в сряда след полицейска акция в дома му, съобщава Kronen Zeitung.

Съобщава се, че при претърсването на дома е намерена бомбена екипировка, а веществата сега се оценяват, за да се провери дали могат да бъдат използвани за изработване на бомба. Имената на заподозрените все още не са разкрити.

Тийнейджърът бил дал клетва за вярност към групировката „Ислямска държава" (ИД) в началото на юли, заявиха от полицията и потвърдиха, че са били запознати с "подготвителните действия" за евентуално нападение.

Правоприлагащите източници съобщиха на ABC News, че информацията за заплахата за шоутата произхожда от американското разузнаване и е била предадена на австрийските власти и Европол.

Руф добави: "Заподозрените бяха фокусирани върху концертите на Тейлър Суифт. Установихме, че предприема действия за подготовка на атаката. Ясна заплаха е била предотвратена."

Промоуторът на концертите на Суифт Barracuda Music публикува изявление, което гласи: "Тейлър Суифт | Концертите от турнето The Eras Tour във Виена са отменени, поради потвърждение от държавните служители за планирано терористично нападение.

След потвърждение от държавни служители за планирано терористично нападение в Ernst Happel Stadium, нямаме друг избор, освен да отменим трите планирани концерта, за да осигурим безопасността на всички.

"Всички билети ще бъдат автоматично възстановени в рамките на следващите 10 работни дни."

Първоначално Руф заяви, че ще има специален фокус върху проверките при влизане и посетителите трябва да пристигнат доста преди началото. Според полицията се очаквало концертите да бъдат посетени от 65 000 души на ден, като допълнително 10 000 до 15 000 фенове щели да бъдат извън района.

Турнето на Суифт The Eras Tour ще завърши във Ванкувър, Канада, на 8 декември. Концертната серия от 152 дати, в която Суифт изпълнява хитовете от 17-годишната си кариера, се очаква да надхвърли 2 милиарда долара до края на турнето, като поразителните приходи на вечер бяха разкрити от Variety миналия месец.

"Един източник, близък до продукцията, заяви в началото на Eras Tour, че средният ѝ брутен доход на вечер е 14 милиона долара", съобщи изданието. "Други смятат, че това е много консервативна оценка, с възможен общ доход, който поне в някои вечери достига близо до 17 милиона долара."