Автор
Антония Михайлова

Оцелели през времето: Китайски сватбени традиции, които ще ви изненадат

Няма китайска сватба, в която да не присъстват типичните традиционни елементи на източната култура - дракони, яркочервени рокли, златни бижута. Но тържественото събитие не се ограничава само до това. Сватбата за китайците не е просто великолепен празник в чест на две любящи сърца. Тя е сбогуване със зрелостта, началото на нов етап, който трябва да премине безопасно и проспериращо. И за тази цел е необходимо да се консолидира всичко чрез извършване на няколко ритуала.

Избор на дата за сватбата

Красивата комбинация от числа и благоприятен сезон са важни критерии. В Китай датата на сватбата за всяка двойка се избира по специален начин - за целта тя се консултира с монах или астролог, който да предложи идеален период за сключването на брак. В този случай всичко играе важна роля - от лунния календар и зодиакалните знаци до семейните традиции. Смята се, че правилният избор на дата е една от гаранциите за силен и щастлив съюз.

Тестове за младоженеца

Традиция, наречена „Хуанмен“, известна още като играта на вратата, е важна част от празника. Обикновено това събитие се организира от приятели на булката, за да се тества готовността на младоженеца за брак. Изпитанията често включват тестване на знанията на младоженеца за булката чрез похапването на нещо пикантно, кисело, горчиво и сладко, с което младоженецът да покаже, че е способен да преодолее всички етапи от брачния живот.

Тази игра включва и поне едно предизвикателство за болка. Младоженецът получава както награди за успешно изпълнени задачи, така и наказания за грешки. Последният етап е предаването на червен плик с пари в ръцете на приятелите на избраницата, символизиращ „цената за булката“. Когато младоженецът премине всички тестове, му е позволено да влезе в къщата на родителите ѝ и да премине към следващите ритуали.

Чаена церемония

Китайската чаена церемония е добре позната традиция, която задължително се спазва по време на всички сватби в Китай. Това е символ на просперитет и семейно щастие, тъй като в този момент младоженците изразяват благодарността си към родителите си за тяхната любов и грижи в процеса на възпитание. Церемонията може да се проведе както на едно място, така и отделно в домовете на булката и младоженеца. Използват червен сервиз за чай със символа „Двойно щастие“.

Шаферката подава чаши чай на двойката. От своя страна младоженците коленичат или се покланята, предлагайки чая на родителите. Първо се предлага на семейството на младоженеца, като се казва фразата „Моля, пийте чай“. След като всички отпият, младоженците получават червен плик с пари или златни бижута като благословия за техния брак. След това сервират чай на своите баби и дядовци по бащина линия, на по-големите си лели и чичовци, а след това и на по-младите, след което идва ред и на по-големите женени братя и сестри. Същото действие се повтаря за семейството от страна на булката.

Церемония по отвеждане на булката

Ритуалът се провежда в нощта преди сватбата и има сакрален смисъл - преминаването на двойката в зряла възраст. Булката и младоженецът вземат душ с листа от помело, за да се отърват от злите духове и обличат нови червени дрехи и чехли. Булката заема място пред огледалото или пред прозореца, а младоженецът стои с лице към вътрешността на къщата.

Според традицията младоженецът извежда булката от нейния дом и я отвежда в своя. В същото време сватбеното шествие не спира и е придружено от фойерверки. Смята се, че силните звуци прогонват злите духове.

Сватбен договор

Подписването на договор между бъдещи съпрузи е доста често срещано явление, но в Китай това е предпоставка за брак. Този документ съдържа цялата информация за булката и младоженеца, техните отговорности и условията за развод.

Разбира се, всички точки от договора се обсъждат предварително. Но процесът на подписване на документа се извършва по време на тържеството. Това позволява на двойката официално да обяви брака си пред гости и роднини и да демонстрира сериозно отношение към семейния живот.

Важни подробности за събитието

Влизането на булката е величествен процес, по време на който свирят гонгове, танцуват и гърмят фойрверки. Обикновено тя се преоблича в дълга червена рокля по средата на тържеството. Ако роклята е бяла, обувките задължително са червени. Украшението на булката също е червено и прилича на корона, украсена с пъстри птичи пера, медальони, помпони и мъниста. Момичето скрива лицето си под тъмен воал. За да покаже богатството на семейството, по традиция трябва да смени тоалета си поне три пъти по време на сватбата. Между другото, менюто за вечеря също е много символично - то се състои от ястия, които според легендата носят късмет.

На всички китайски сватби неотменен елемент е йероглифът „Двойно щастие“, който се състои от два еднакви знака, означаващи радост. Той присъства не само върху чашите чай, но и на други предмети - част от сватбената декорация. Всичко е украсено в червени и златни нюанси - символи на просперитет, успех и богатство. Гостите винаги идват с червени пликове в ръцете си, които в Китай се наричат ​​„Хонгбао“. Те символизират късмет и просперитет.

Сватба за милиони в Мумбай на фона на отчайваща бедност в Индия (снимки)
НОВИНИ
Автор Ева Григорова

Сватба за милиони в Мумбай на фона на отчайваща бедност в Индия (снимки)

Автор Ева Григорова

Браксъчетанието

Младоженците пристъпват към олтара – масичка в двора или къщата. Там се провежда поклонение на боговете на земята, слънцето, небето, луната. След завършване на свещенодействието бракът се смята за сключен и одобрен на небето. След това булката и младоженецът се поклоняват на старейшината на рода, родителите, роднините и всички гости.

Младоженците със скръстени ръце под алена панделка изпиват чаша червено вино. Следва обилна трапеза за всички поканени на сватбата. Гостите подаряват на булката и младоженеца червени пликове с пари. Те приемат подаръците и се покланят достойно на гостите.