Автор
Евелин Попадийна

Няма толкова красиви гледки: Най-уникалните речни круизи в Европа

Речният круиз е идеален начин да видите Европа. Пийвате вино, хапвате и се наслаждавате на страхотните гледки – замъци, села и полета с цветя.

Европейските речни кораби са малки и броят на пътниците е под 200, което прави тези круизи по-социално изживяване. Круизните линии вече предлагат много забавления – готварски уроци, дълги преходи, каране на велосипеди. Най-трудната част е да изберете къде да отидете. Затова ви представяме най-добрите места за речен туризъм в Европа.

Северен Рейн (Германия)
Северната част на Рейн се отличава с множество интересни градове. Кьолн, който е четвъртият по големина град в Германия, предлага множество атракции – катедрали, музеи. Кобленц пък е наслада за очите, тъй като там е сливането на реките Рейн и Мозел. Насочвайки се на юг, Рейн предлага гледки на замъци, хълмове и стръмни полета с грозде.

Рона (Франция)
Лион заема стратегическо място при сливането на реките Рона и Сона, което го прави гастрономическата столица на Франция. Надолу по течението Рона преминава покрай римските руини на Виен, вековни лозя, овощни градини, лавандулови полета и далечните Алпи, докато продължава на юг.

Западен Дунав (Австрия и Германия)
Барокови улични пейзажи и дворци са малка част от нещата, на които можете да се насладите. Нюрнберг е вторият по големина град в Бавария, това е място пълно с история, която варира от необявената столица на Свещената Римска империя до съдебните процеси за нацистки военни престъпления.

Източен Дунав (Унгария и Сърбия)
Двата големи града в този участък на река Дунав са столиците на Унгария и Сърбия. Будапеща има по нещо за всеки – от пищна архитектура до лечебни термални води. Много хора определят Белград като приключенски и дързък, което го прави много атрактивен. Миналото му е пред очите ви – социалистическите блокове са пръснати между останки от хабсбургското наследство и Османския период.

Дуро (Португалия)
Регионът Дуро е един от най-славните места на земята. Долината Дуро разкрива стръмни терасовидни лозя и винарски изби от 18-ти век, които привличат посетители от цял свят. Скромният Порто пък примамва с огромния си средновековен център, вкусна храна и вино.

Елба (Чехия и Германия)
Круизите по Елба са по-малко известни, тъй като те покриват Чешката република и сериозна част от източна Германия. Прага, която не е на Елба, но често е включена в речните круизи, не отстъпва по красота на Будапеща и Париж. Лабиринтът ѝ от калдъръмени алеи и скрити дворове е страхотен за спокойни разходки. Гледката към Дрезден от северния бряг на Елба представя дворци, църкви и величествени сгради.

Сена, Франция
Париж си е Париж - всеки иска да го посети. Великолепни архитектурни забележителности, вкусна храна и шикозни бутици. Храната е най-важната част, когато сте в Париж, за да усетите града, трябва да опитате от всичко. Руан е една от бай-привлекателните и богати на история дестинации, благодарение на своята готическа катедрала, реставриран средновековен квартал, музеи и културен живот.

Мозел, Германия
Там където Мозел се слива с Рейн… Това е много красив участък от реката, ограден от лозя, а и предлага възможност за спокойно плаване и разглеждане. Трир приютява най-хубавия ансамбъл от римски паметници в Германия и е изключително оживен заради своя характерен средновековен център и многобройните студенти.

Туристическият данък във всяка европейска държава – колко ще платите?
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Туристическият данък във всяка европейска държава – колко ще платите?

Автор Евелин Попадийна