Автор
Евелин Попадийна

Страната с най-чистите води в Европа

Лято е, всички искаме да сме на плажа, да плуваме, да се излегнем на пясъка и да не мислим за нищо. Ако обаче искате да гребете с лодка, да се гмуркате с шнорхел и да правите красиви кадри за instagram, имаме предложение за вас.

Нов доклад разкрива, че Хърватия има най-чистите крайбрежни води за плуване в Европа. Доклад, публикуван от Европейската комисия и Европейската агенция за околната среда, който изследва водата на всички 27 страни от ЕС, Албания и Швейцария, показа, че 99,1 процента от хърватските брегове имат „отлично“ качество на водата.

Съгласно Директивата за водите за къпане, водите се оценяват с помощта на микробиологични данни, за да бъдат класифицирани като лоши, достатъчни, добри и отлични. Подгласници на Хърватия са Гърция, Кипър и Австрия. Също така се установява, че крайбрежните води на Европа обикновено са по-чисти от вътрешните води, пише Time Out.

Все повече и повече обаче плажовете в Хърватия имат нежелани морски водорасли. Някои туристи съобщават, че търсенето на район без водорасли е неуспешно. Експерти предупреждават, че морските цветя са безвредни и нетоксични, но могат да имат неприятна миризма.

България е на пето място в класацията на страните с най-чисти води в Европа.

Албански плаж - най-синята вода в света
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Албански плаж - най-синята вода в света

Автор Евелин Попадийна