Автор
Антония Михайлова

Учените в шок: Откриха колко пластмаса поглъщаме с всяко следващо отваряне на бутилка безалкохолно

Микропластмасата оказва значително по-голяма заплаха върху човешкото здраве и околната среда, отколкото досега сме предполагали. Тя е навсякъде - в храната, напитките, почвата и дори във въздуха - и е почти невъзможно да се избегне.

Един от най-сигурните начини да се изложим на вредното въздействие на микропластмасата е консумацията на безалкохолни напитки. Две лабораторни изследвания, проведени от френската неправителствена организация Agir pour l'environnement, сочат, че в пластмасовите бутилки на един от най-популярните производители на газирани напитки се съдържат шест различни вида пластмаса.

От организацията признават, че тези резултатите се оказали изненадващи за изследователите, особено като се има предвид, че и двата производителя уверявали, че бутилките им съдържат само два вида полимери – полиетилен в капачките и PET в самите бутилки.

При първото отваряне на бутилка безалкохолна напитка в един литър от популярния бранд били открити четири микропластмасови частици, а в един литър от друг бранд 4.6 частици. След още 20 отваряния на една и съща бутилка този брой се увеличил съответно до 46 и 62 части.

Опасно! Откриха микропластмаса в кръвта на хора
НОВИНИ
Автор Весела Георгиева

Опасно! Откриха микропластмаса в кръвта на хора

Автор Весела Георгиева

Авторите на изследването предполагат, че това може да се дължи на изтъркването на капачката, при което микропластмасовите частици попадат в течността. Всички открити микрочастици са с размери под 500 микрометра, като по-голямата част от тях е под 100 микрометра.

Представителите на Agir pour l'environnement призовават френските власти да предприемат незабавни действия във връзка с резултатите от това проучване. Предишно изследване на организацията вече е установило наличието на микропластмаса в девет различни марки бутилирана минерална вода във Франция, съобщават от Euronews.