Автор
Елена Ангелова

За здраво дете: Мами, има важни правила за пране на бебешки дрешки

Младите майки, особено тези от тях, които очакват рожба за първи път, нерядко се тревожат дали и как ще се справят с грижите около бебето. Страхуват се да не допускат сериозни грешки.

Един сред лавината техни въпроси е как правилно да перат дрешките. В крайна сметка толкова много микроби хвърчат наоколо. Те могат да се натрупат върху дрехите и да са опасни за здравето на бебето. Информацията по-долу концентрира всичко по-важно, което майките трябва да знаят по темата.

Машинното срещу ръчното пране

Памучните бебешки дрехи могат да се перат в пералня. За да направите това, можете да използвате специалния режим „прането на бебешки дрехи“, ако има такава опция. Или просто можете да изберете всяка друга програма, като зададете температура 80-90 градуса - това е равносилно на кипене.

Ако обаче много се притеснявате за външния вид на дрешките, изперете ги на ръка. Само не забравяйте, че трябва да перете дрехите за новородени при температура на водата 40 градуса или по-висока. Ето защо, за да предпазите ръцете си от гореща вода, се препоръчва да използвате два слоя ръкавици: върху ръцете си сложете памучни, а върху тях - гумени.

Но знайте, че машинното пране не е никак опасно за детските дрехи, така че да се измъчвате с ръчно пране е загуба на време и усилия. Освен това в пералната машина температурата на водата е много по-висока, което означава, че различни патогенни бактерии нямат почти никакъв шанс за оцеляване. Основното нещо е да изберете правилния препарат за пране на бебешките дрешки - тогава няма да възникнат проблеми.

Как да подготвяте за пране бебешките дрешки?

Преди да започнете да перете дрехите на новороденото, направете малка подготовка. Купете малък кош за пране, в който ще можете да поставите дрехите на бебето отделно от дрехите на възрастните.

Дрехите за възрастни, особено връхните дрехи или уличните дрехи, съдържат много опасни микроорганизми, с които дори прането понякога не може да се справи. Имунната система на възрастен може лесно да се бори с такива бактерии, но тялото на детето не е адаптирано още към външния свят.

Сортирайте нещата в две групи: белите тъкани отделно от цветните. Ако трябва да изтъркате петна, преминете върху тях с твърда четка и сапун.

Ако сте закупили напълно нови дрешки за детето си, не забравяйте да ги изперете преди да започнете да ги употребявате. Първо, те могат да съдържат нишесте, което не е безопасно за новороденото. Второ, преди да стигнат до вас, те вероятно са преминали през стотици мръсни ръце и рафтове в складовете.

Също така е необходимо да премахнете различни етикети и стикери от новите дрешки така че да не попаднат в устата на детето. Натрийте всички вещи, които могат да се перат, в купа със сапун и изплакнете с вода няколко пъти, след което ги окачете на сушилнята и ги изгладете. Или ги сложете в пералнята, както е посочено по-горе.

Ако нещата не могат да се перат (каквито са топли пликове за изписване от родилния дом, шапки), тогава ги третирайте с пара. За тази цел е подходящ парогенератор или ютия с режим на пара. Пелените, връхните дрехи и бельото трябва да се перат, сушат и съхраняват отделно едно от друго.

Избор на препарат за пране

Когато избирате перилен препарат, вземете предвид следните препоръки: Обикновените твърди прахове и другите препарати за възрастни не са подходящи. Те съдържат твърде много химикали. Ако в тях има фосфатни съединения, хлор или повърхностноактивни вещества, такива продукти НЕ трябва се купуват с цел пране на бебешките дрешки и бельо.

Купувайте продукти, на чиято опаковка има надпис „За деца“, „Детски“ и други подобни. Ако не можете да решите кой препарат е най-добре да използвате, купете няколко различни марки, за да опитате и експериментирате. Ако решите да перете нещата със сапун, по-добре е да вземете също такъв с опцията за деца. Такъв сапун ще направи тъканта по-мека, без изобщо да повреди нейната структура. Може да се използва и сапун за пране, но трябва да се уверите във високото му качеството. Можете също така да перете бебешки дрехи със сапунени ядки. Това е естествен билков сапун, който не съдържа вредни вещества и няма да навреди на бебето ви.

Не използвайте избелители, балсами или препарати за изплакване. Те могат да имат силна миризма и да предизвикат алергична реакция при бебетата.

Ако трябва да премахнете стари петна, използвайте водороден прекис. Перете детските мембранни гащеризони със специално предназначен за целта препарат. Помага да се запазят специалните свойства на тази тъкан.

Гладене

Задължително е да гладите нещата на новородените както отвън, така и отвътре. По време на тази процедура тъканта влиза в контакт с парата, която при високи температури убива всички видове микроби. Гладете задължително дрехите и пелените, докато пъпната рана на бебето заздравее. В противен случай има вероятност от опасна инфекция. Добре изгладените дрехи са по-приятни на допир, което означава, че създават по-комфортни условия за вашето бебе.

Първото пране на бебешки дрехи

След като сте закупили нови блузки или гащички не бързайте да ги обличате на детето си, дори и да изглеждат напълно чисти. Задължително се перат машинно на висока температура (80-90 градуса). За да направите това, използвайте специален перилен препарат или бебешки сапун. След прането не забравяйте да ги изгладите.

Могат ли да се перат памперси?

Прането на пелени е отделна тема, която изисква специално внимание. За да премахнете необходимостта постоянно да купувате нови пелени, първо ги изплакнете със студена вода, за да се отървете от урината, която ги е напоила. След това разредете сапунения разтвор и накиснете памперсите в него за 15-20 минути. Температурата на водата се настройва на около 40 градуса. Извадете ги и ги изплакнете обилно. Последното изплакване трябва да се извърши в студена вода.

Можете да използвате за целта и пералнята. За да направите това, изсипете в нея препарат за пране на бебешки дрехи и задайте режим „Бебешко пране“.

Източник: dzen.ru