Автор
Woman.bg

Как го правят по света: Защо една българка избра да роди и отглежда детето си в Сан Франциско

Сабина Антонова обича да прекарва време със семейството си, но цени и миговете със себе си – чете книги, гледа филми и сериали. Пътешественик е по душа, и новите кулинарни шедьоври, вина и коктейли от цял свят предизвикват интереса и любопитството ѝ. След завършване на средното си образование е приета в специалност „Английска филология“ при СУ „Св. Климент Охридски“, но през 2002 г., заедно с половинката си, се премества в Сан Франциско и не завършва образованието си в България.

Днес Сабина работи в ресторант в Сан Франциско и е щастлива майка на Кай, който е на 5 години. Обожава работата си, тъй като я среща с различни хора, понякога и българи.

Пред Юриета Иванова тя открои особеностите на демографската обстановка в Сан Франциско и мотивира причината, поради която и днес би избрала да живее на хиляди километри от родния дом.

- Как протече бременността Ви в Сан Франциско, каква подкрепа получавахте от специалистите там?- Много добре, докторите бяха чудесни. Винаги имах моя докторка, с която държах връзка чрез имейл. Нямаше лимит на прегледите, те бяха насрочени за най-важните моменти от бременността, но ако имах каквото и да е притеснение, можех да се обадя или пиша имейл за преглед. Имаше и безплатни „уроци” в група за раждане за майки и бащи.

- Скъпо ли е да родиш в Сан Франциско?

- Ако нямаш застраховка, ще ти излезе доста скъпо. Едно раждане е между $10 000 и $40 000. Но ако нямаш застраховка, означава, че не си на работа или си в някаква друга тежка ситуация. В този случай щатът ти помага много. Ако майката работи по време на бременността, както в моя случай, аз имах застраховка, осигурена от моя работодател. Бременността и раждането бяха почти безплатни за мен. А щатът Калифорния помага на тези родители, които нямат работа или са с недостатъчен доход, да си позволят пълна здравна осигуровка.

- Как стимулира раждаемостта държавата и отпуска ли помощ за раждане?

- Отпускат се помощи. Има и помощи за емигранти, купони за безплатна храна и други стимули от този тип. Ние не се възползвахме от тези стимули. Аз се върнах на работа 3 месеца след раждането, а съпругът ми си взе 2 седмици в начало и 2 седмици към четвъртия месец.

- А майчинството? Колко време продължава то и имат ли право майките на такава помощ?

- Майчинството тук е платено за 3 месеца. В случай на цезарово сечение е 4 месеца. Изплащат се приблизително 70% от средните доходи на майката за последните три месеца на годината преди забременяване. Бащата също има право на 2-4 седмици платено бащинство.

Няма значение от каква националност си, стига да имаш легален или полулегален статут.

- След като приключи майчинството, майката се връща на пазара на труда. Настроени ли са работодателите в Сан Франциско за тази промяна в живота на жените?

- Да, има подкрепа от работодателите. Разбира се, чувала съм и за лоши случаи, но зависи от вида на работа и колко съответният човек е важен за компанията, за която работи, и притежава специални умения. Но по закон работодателите не могат да дискриминират на базата на бременност, кърмене и т.н.

- Мама е на работа, а детето - на градина – как се случва кандидатстването и класирането при децата?

- Тук градината е за деца от 6 месеца до 5 години, частна е и е скъпа, независимо от доходите ти. Приблизително $1500 - $2500 на месец. Може и да и се наеме гледачка, тя е към $20-$30/час. Освен това може и да се кандидатства за градина, която има субсидии от щата Калифорния. Когато нашият син трябваше да премине през този етап, беше пандемия, което наложи аз и съпругът ми да гледаме Кай. Споделяхме си грижите. После той започна да посещава субсидирана градина според дохода ни, който, за щастие или не, по това време беше нисък. Аз работя в ресторант, а по онова време ресторантите почти не бяха отворени. Така че щатът взема данните и покрива около 70-80% от заплащането.

- След детската градина следва кандидатстването за училище, а след това и университет. Как преминава този процес в Сан Франциско?

- Можеш да избереш обществено училище или частно. Частните са към $30 000-$40 000 на година. Ние не можем да си позволим детето ни да посещава частно училище и заради това синът ни ходи на обществено. Кандидатстването за обществени е малко объркващо, но винаги можеш да потърсиш съвет по телефона. За кандидатстване трябва да се разгледа уебсайт, чрез който намираш училища, които са удачни за твоите условия - близост до работа, дом, академична насока, какви спортни занимания предлага. След това трябва да кандидатстваш, като направиш списък с поне 5-10 различни училища и да подадеш заявление. Решението е на база на лотария. Но в повечето случаи най-важният фактор е дали училището е в квартал на града, в който живее семейството.

Как го правят по света: Българка с трима близанци споделя опита си като майка в Италия
МАМА И ДЕТЕ
Автор Woman.bg

Как го правят по света: Българка с трима близанци споделя опита си като майка в Италия

Автор Woman.bg

- От гледна точка на здравеопазването – имат ли право децата на безплатен достъп до лечение и лекарства?

- Всички деца в Сан Франциско имат безплатна здравна застраховка до навършване на 5-годишна възраст, предоставена от Калифорния. След това вече родителите са отговорни за застраховането на децата си. Много хора ги добавят към личната застраховка, която имат от работодателя. По този начин средствата за застраховката се превеждат автоматично от заплата на родителя. В нашия случай сина ни има самостоятелна застраховка, която ние плащаме отделно, сумата се определя от дохода на семейството.

- Какви мерки предприемат при Вас за стимулирането на демографските процеси?

- Има помощи за семейства с ниски доходи, намалени наеми и др.- Виждате ли бъдещето си в родината?

- Не заради обстоятелствата. За нашия син САЩ е родина. Моята родина винаги ще е България, ако тя ме приеме обратно и се наложи да се върна завинаги.

- Какво според Вас трябва да се промени в България, за да може българите, живеещи зад граница, да се приберат обратно тук

- Повече перспективи, отворен поглед над света, да искаме да сме част от нещо по-голямо, да се отнасяме с разбиране и по-малко съдене към хората около нас.

Ако очаквате дете, можете да се запишете в сайта на кампанията на ДНК - Направи го сега (napravigo.bg), до 31 януари 2025 г. И отново 25 от вас ще получат всичко необходимо за първата година от живота на децата си!