Автор
Веселина Петрова

Да си кажем истината: Предизвиква ли кафето предизвиква паник атаки

Много хора, които страдат от тревожност и паник атаки, споделят, че избягват кафето, защото то им влияе зле... Има ли доза истина в това и опасно ли е кафето в този смисъл?Факт е, че някои хора стават извънредно неспокойни и се оплакват от повече тревожни инциденти след пиене на кафе. Метаанализ е показал, че консумацията на над пет чаши на ден отключва с по-голяма вероятност паник атаки при хора, страдащи от тревожно разстройство.

Трябва да се има предвид, че кафето само по себе си никога не е причина за негативни емоции. Напротив, то оказва положително въздействие върху нервната система: повишава концентрацията и стимулира отделянето на хормони на щастието.

Ако установите, че кафето не ви влияе добре, най-напред трябва да намалите консумацията. Реално е напълно възможно то да предизвика безпокойство.

Съдържащият се в него кофеин е стимулант, който възбужда централната нервна система. Повишава бдителността, ускорява сърдечния ритъм и така може да доведе до чувство на безпокойство.

Чувствителността към кофеина е различна при всеки човек. Някои реагират по-бурно и дори при малко количество могат да станат неспокойни.

Кофеинът действа най-силно, когато кафето се пие на гладен стомах или малко преди сън. Имайте предвид, че прекомерната консумация на кафе води до пренасищане с кофеин, което се проявява под формата на нервност, треперене и безсъние.

Дефицитът на следните вещества може да се свърже с паник атаки и тревожни състояния: Витамин В - за функцията на нервната система и регулирането на настроението особено важни са витамините B6, B9 и B12. Техният недостиг може да доведе до повишена раздразнителност и страх; Магнезий - допринася за отпускане на мускулите и нервите. Недостигът му може да доведе до повишено напрежение и безпокойство; Омега-3-мастни киселини - те са незаменими за функцията на мозъка и действат противовъзпалително. Недостигът им може да допринесе за колебания на настроението и повишена тревожност.