Автор
Кристина Кирова

К'во толкова, брате: Когато има голяма разлика между "принципите" и уважението към велик спортист

Джокович не отказа на Григор Димитров, Джокович не отказа на българските деца, Джокович не отказа на България. Но пък ние му отказахме. Отказахме да приемем, че по света живеят хора с различни предпочитания от нашите, отказахме да разберем разликата между "отстояване на принципите си" и простичкото уважение към велик спортист. И дори да не говорехме за Новак, идеята за взаимното уважение не трябва да изстива. Напротив.

Тази сутрин дочух следното: "Абе, диджеят отказал на Джокович да му пусне любимата песен и той хванал микрофона сам да си я пее". И признавам, че не бях шокирана от тази новина. Неведнъж е пял "Луда по тебе" насам и натам. Но в хода на деня фейсбук буквално се наводни с публикации "за" и "против" постъпката на нашия диджей. После разбрах, че този диджей всъщност е Мартен - добре познат в музикалните среди, водещ в "Гласът на България" и музикален редактор. Обещал "усмихнати" фънкарии, човекът си е подбрал сетлист, нормално. Окей, казах си, обаче когато гледаш ситуацията на видео, се чудиш къде по-точно да се скриеш от срам. Заради принципите, отстоявани с поклащане на глава, почесване по брадата и широка усмивка. Докато Джокович ти се моли на "брате", изпотен след 2-часова благотворителна игра, до Григор, чиято фондация те е поканила. А ти дори не му казваш и дума, просто се обръщаш и се надяваш тоя неловък момент да спре. Всъщност, гледайте:

Да си поговорим за принципите и срещу какво всъщност се бори Мартен. В България обичаме да казваме "който плаща, той поръчва музиката" и музикантите често настръхват от това. Разбираемо. Никой не е учил по призванието си години наред, не е давал луди пари, време и старание за уроци по солфеж, не е преодолявал себе си, за да заблести въпреки сценичната треска и не е работил върху своята индивидуалност, за да му каже накрая някой "дай нещо за душата" и да го обезличава с поръчки на песни на не особено извисено музикално ниво. Не е приятно да твориш срещу хора, на които не им пука кой си, стига да си чуят любимото парче. В случая мнозина наричат избора на Джокович "мазна чалгия".

Когато обаче успееш да преодолееш много неща и стигнеш до ниво публиката, колкото и голяма да е тя, да те свързва с определен стил музика, тогава може да се каже, че си щастлив. И когато е ясно, че щом ти се изявяваш на дадено събитие, се знае, че ще пускаш само парчета, които са според стила, в който си. Защото особено тук, в България, когато пускаш "фънкарии", това не е особено лесно. И всеки, който се опитва да ти каже, че трябва да пуснеш нещо различно от твоите виждания, може спокойно да си гледа работата. Мартен се бори срещу халтурите и вижданията, че музикантите са жив джубокс и е добре да бъде разбран. Тук обаче има едно голямо НО.

Новак Джокович е спортист от световна величина, не мисля че има нужда да казваме повече. Имаме късмета той да пристигне на крака в София, да изиграе приятелски мач с Григор и изобщо да направи шоуто, за което билетите се разпродадоха в рамките на 8 минути. И нека да спрем да намесваме темата за отношението му към ваксините и музикалния му вкус. Защото успехите му в спорта нямат нищо общо, както и постъпката му да дойде и да се раздаде в името на приятелството си с Григор, в името на децата, бъдещи тенисисти. Тук се прокрадва думата "уважение" и е адски хубаво, когато то е двупосочно. Взаимно.

В никакъв случай това не означава в залата да зазвучи песента "Луда по тебе", пусната през телефона от Youtube, защото Джокович си я е поискал. Съвсем не. Но пък дали нямаше да е готино тя да се прокрадне в сетлиста, като закачка, фино. Премислено предварително, защото знаеш кой е пред теб, че пускаш в чест на прителския мач между Григор и Новак, който е известен със слабостта си към това парче. Ей така, като намигване, без да се излиза от стила. Не и грубо. Просто в знак на уважение към спортиста, когото не си пиеш кафето всеки ден и не виждаш на всяко участие. Но пък можеш да го усмихнеш. И не, нямаше да е профанско, щеше да е просто...готино, брате.