Автор
Ева Григорова

Последната тайна на кралица Елизабет II: Истината, която Бъкингамският дворец крие

Нови подробности излязоха наяве относно здравословната битка, с която се е сблъскала кралица Елизабет II в последните лета преди смъртта си на 96-годишна възраст.

В предстоящите си мемоари Unleashed ("Освободен"), бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън си спомня за последните моменти на покойната британска кралица повече от две години след като кралицата почина на 8 септември 2022 г., бележейки края на нейното историческо 70-годишно управление. Борис е имал възможността да се срещне с кралица Елизабет само два дни преди тя да почине, признавайки, че е бил информиран от личния секретар на Нейно Величество, Едуард Йънг, че здравето ѝ "се е влошило доста през лятото" преди последната им среща.

"Знаех от година или повече, че тя има форма на рак на костите и лекарите ѝ се притесняваха, че по всяко време може да настъпи рязък спад", твърди бившият премиер в откъс от книгата си, получен от новинарска публикация. "Изглеждаше бледа и по-прегърбена и имаше тъмни синини по ръцете и китките си, вероятно от системи или инжекции", описва той последния си спомен за кралица Елизабет. "Но умът ѝ – както Едуард също беше казал – беше напълно незасегнат от болестта ѝ и от време на време в разговора ни тя все още проблясваше с онази голяма бяла усмивка в нейната внезапна красота, повдигаща настроението."

Именно по време на последната среща между Борис и Елизабет бившият лидер на Консервативната партия официално подаде оставка от поста си. Той беше 14-ият министър-председател, заемал правителствения пост през седемте десетилетия, през които Елизабет управляваше трона. Борис твърди, че покойната британска кралица "е знаела през цялото лято, че си отива, но е била решена да издържи и да изпълни последния си дълг", който беше да надзирава "мирния и подреден преход" на властта от него към наследничката му Лиз Тръс.

По време на последната му среща с кралицата, Елизабет дала на бившия кмет на Лондон един последен, "решаващ" съвет.

"'Няма смисъл от горчивина', казала тя. Ако всеки в политиката – и живота – можеше да вижда това толкова ясно, колкото тя, светът щеше да бъде много, много по-щастливо място", споделя той.

Очевидната диагноза за рак на костите на кралица Елизабет беше разкрита по-рано от кралския автор Джайлс Брандрет в книгата му Elizabeth: An Intimate Portrait ("Елизабет: Интимен портрет"), публикувана три месеца след кончината на Нейно Величество. Джайлс твърди, че кралица Елизабет се е борила с рядка форма на рак на костния мозък - миелом, обяснявайки как болестта "би обяснила умората и загубата на тегло, както и онези 'проблеми с подвижността', за които често ни съобщаваха през последната година или повече от живота ѝ".

Кралското семейство не разкри точната медицинска история на кралицата, записвайки публично само причината за смъртта ѝ като "старост".