Автор
Ева Григорова

Пробив в сигурността на кралското семейство: терористи биха могли да контролират колите им дистанционно

Животът на крал Чарлз III може да бъде в опасност заради избора му на превозно средство, тъй като експерти предупреждават, че електрическите автомобили на британския монарх могат да бъдат хакнати от престъпници и терористи. Те посочват като причина за безпокойство това, че 51 процента от автомобилната компания Lotus са китайска собственост.

Киберпрестъпността продължава да бъде нарастващ проблем в съвременното общество, като правителствата често реагират бавно, когато става въпрос за въвеждане на закони за борба с новите динамични начини за хакване на софтуер по целия свят. Съществуват опасения, че както кралят, така и неговият наследник принц Уилям могат да бъдат изложени на риск от хакери, насочващи се към возилата на стойност 157 000 долара, за да извлекат информация за местоположението, данни за шофирането или дори да поемат дистанционно управление.

"Електрическите автомобили са по-уязвими, защото имат повече технология", заяви пред The Sun Ричард Причард, експерт по киберсигурност. "Ако автомобилът е произведен от китайска фирма, тогава китайското правителство вероятно може да получи достъп до данните за местоположението."

75-годишният монарх, който се възкачи на трона през 2022 г. след смъртта на кралица Елизабет II, е склонен към идеята да изостави своето возило, собственост на германска компания, в полза на китайската марка. Слухове затова се появиха в медиите след като той използва модела Eletre по време на лятната си почивка в Балморал.

Феновете на моторните спортове ще разпознаят името Lotus от Формула 1. Марката има два периода в спорта, първо като производител между 1954-1994 г. и отново като спонсор на преименувания отбор на Renault от 2012-2015 г.

В първия си период отборът спечели седем шампионски титли при конструкторите и шест при пилотите, както и 74 победи в състезания и 102 пол позиции със звездни пилоти като Джим Кларк, Марио Андрети, Айртон Сена и Нелсън Пикет, които са карали за тима.