Повечето от нас старателно измиват всичко, което влиза в кухнята. Смятаме, че бактериите биват унищожени по този начин. Но според специалистите, някои храни е по-добре е да се обработват само термично. Кои са те?
Плодове и зеленчуци. Всички плодове и зеленчуци трябва да се мият добре под течаща вода, дори ако изглеждат чисти. Това важи и за онези плодове, чиято кора е негодна за консумация, например банани и мандарини. Бактериите от повърхността могат да се прехвърлят върху ядливата част по време на консумиране.
Зърнени храни. Оризът се измива, за да се отстрани излишното нишесте, прах и примеси. Най-добре е да изплакнете зърната в купа, като добавите вода, разбъркате и отцедите. Повторете процедурата 2-3 пъти.
Птиче месо. Много хора вярват, че суровото пиле трябва да се изплакне, но това може да разпространи бактерии в кухнята. Изследванията показват, че бактериите могат да попаднат върху кухненски повърхности и храна. По-безопасно е бактериите да се унищожат чрез термична обработка. Т.е. сгответе директно, не изплаквайте.
)
Червено месо. Както при птичето месо, измиването на червеното месо не премахва микробите. Те могат да бъдат разположени дълбоко в мускулните влакна. Най-добрият начин е цялостната термична обработка.
Риба и морски дарове. Миене на рибата не е необходимо. Въпреки това си струва да се изплакнат мидите и скаридите, тъй като може да има пясък и остатъци от черупки.
Магданоз, копър, зелен лук. Магданозът, копърът и зеленият лук трябва да се измиват преди употреба и преди да се приберат в хладилника. Добре е да се накиснат в студена вода за 15 минути, след което де се изплакнат 2-3 пъти под течаща вода.
Яйца. Черупката на яйцето предпазва от проникване на микроби, благодарение на тънко покритие. Прекомерното миене на яйца у дома може да увреди черупката и да позволи на бактериите да навлязат в тях. По-добре е да съхранявате яйцата в хладилника на отделен рафт и да ги измиете преди готвене.
Гъби. Гъбите не се мият, защото поемат много вода. Те се почистват с мека четка, после се белят, пише Plovdiv24.