Повечето от нас старателно измиват всичко, което влиза в кухнята. Смятаме, че бактериите биват унищожени по този начин. Но според специалистите, някои храни е по-добре е да се обработват само термично. Кои са те?
Плодове и зеленчуци. Всички плодове и зеленчуци трябва да се мият добре под течаща вода, дори ако изглеждат чисти. Това важи и за онези плодове, чиято кора е негодна за консумация, например банани и мандарини. Бактериите от повърхността могат да се прехвърлят върху ядливата част по време на консумиране.
Зърнени храни. Оризът се измива, за да се отстрани излишното нишесте, прах и примеси. Най-добре е да изплакнете зърната в купа, като добавите вода, разбъркате и отцедите. Повторете процедурата 2-3 пъти.
Птиче месо. Много хора вярват, че суровото пиле трябва да се изплакне, но това може да разпространи бактерии в кухнята. Изследванията показват, че бактериите могат да попаднат върху кухненски повърхности и храна. По-безопасно е бактериите да се унищожат чрез термична обработка. Т.е. сгответе директно, не изплаквайте.
Червено месо. Както при птичето месо, измиването на червеното месо не премахва микробите. Те могат да бъдат разположени дълбоко в мускулните влакна. Най-добрият начин е цялостната термична обработка.
Риба и морски дарове. Миене на рибата не е необходимо. Въпреки това си струва да се изплакнат мидите и скаридите, тъй като може да има пясък и остатъци от черупки.
Магданоз, копър, зелен лук. Магданозът, копърът и зеленият лук трябва да се измиват преди употреба и преди да се приберат в хладилника. Добре е да се накиснат в студена вода за 15 минути, след което де се изплакнат 2-3 пъти под течаща вода.
Яйца. Черупката на яйцето предпазва от проникване на микроби, благодарение на тънко покритие. Прекомерното миене на яйца у дома може да увреди черупката и да позволи на бактериите да навлязат в тях. По-добре е да съхранявате яйцата в хладилника на отделен рафт и да ги измиете преди готвене.
Гъби. Гъбите не се мият, защото поемат много вода. Те се почистват с мека четка, после се белят, пише Plovdiv24.