Автор
Антония Михайлова

Сладост от кралската градина: Крал Чарлз и принцеса Кейт предлагат неустоим акациев мед за 24 лв. (Снимки)

Оказва се, че пчеларството не е просто хоби за кралското семейство – то е истинска страст, която свързва поколенията и вдъхновява други да се грижат за тези малки, но изключителни създания. От Чарлз до Кейт, пчеларството в кралския дворец е нещо повече от занимание – то е начин да се пазят екосистемите, да се покаже уважение към природата и да се направи нещо полезно за общността и околната среда.

Крал Чарлз и неговото любимо медено хоби

Между разходките из своите величествени градини, крал Чарлз намира време да се грижи и за своите малки приятели – пчелите. Да, точно така - едно от любимите му хобита е пчеларството! И той не е сам в това медено приключение – сред останалите кралски особи, които споделят същата тази страст, са Кейт Мидълтън, кралица Камила и братът на принцесата на Уелс – Джеймс Мидълтън.

Вкусът на кралския мед

Медът, който се получава от пчелите на Чарлз III в Highgrove, е истински гурме деликатес. Не просто защото идва от кралския двор, а защото е произведен с внимание и любов към природата. Специално подбраните акациеви и ливадни диви цветя, от които пчелите събират нектара, му придават уникален вкус. Не е чудно, че бурканчетата с кралски мед изчезват толкова бързо! Кой не би искал да сложи върху препечена филия лъжица от този мед и да се почувства част от кралската традиция.

Бурканче от 250 грама се предлага за 24 лева; 200 г - 17 лв. Доставката за Европа е 20 паунда, а всички приходи се даряват за благотворителност. Късметлиите да опитат от меда не са много, тъй като той се предлага само в определен период от годината и се изкупува мигновено.

А ето и как е описан самият мед: "Независимо дали се намазва върху препечен хляб, добавя се лъжица в каша, или се разбърква в димяща чаша топъл чай, нашият красив деликатен мед от кралските градини Highgrove ще добави царствен щрих към всяко ястие. Произведен от безбройните кралски пчели, които наричат Highgrove свой дом, нашият кралски градински мед е фантастичен гурме подарък за любителите на храната и вкусно допълнение към масата за закуска."

Ценни пчелни кошери крал Чарлз има и в Кларънс Хаус и Бъкингамския дворец. Според The Independent всеки кошер съдържа около 20 000 пчели. 

Кошерите на Кейт – меден рай в Норфол

И докато Чарлз може да се похвали с кошери в Highgrove, Бъкингам и Кларънс Хаус, Кейт Мидълтън не остава по-назад. В Анмер Хол – имението им с Уилям в Норфолк, далеч от суетата на Лондон, като майка на три деца, принцесата на Уелс се грижи за своите пчели, за да радва с техния чуден мед своето семейство.

Въпреки това тя не го пази само за себе си и най-близките си – в типичния си стил на щедрост и ангажираност Кейт споделя кехлибарената сладост с учениците по време на посещения в природни центрове. Така тя не само дарява наслада за небецето, но и вдъхновява младите хора да се грижат за природата и да разбират значението на пчелите.

Катрин Чидълтън дава на децата да опитат мед, докато посещава проекта UrbanNature в Природонаучния музей на 22 юни 2021 г. в Лондон, Англия. Снимка: Getty Images
Катрин Чидълтън дава на децата да опитат мед, докато посещава проекта UrbanNature в Природонаучния музей на 22 юни 2021 г. в Лондон, Англия. Снимка: Getty Images

Медът на кралица Камила и нейната отдаденост на пчелите

Кралица Камила, известна със своята любов към животните и природата, също има кошери и произвежда свой мед, който продава за благотворителни цели.

Нейното пчеларство обаче има и друга важна мисия – чрез Bees for Development, организацията, на която е президент, Камила помага на хората в над 50 държави да се справят с бедността чрез обучение по пчеларство. Нейната отдаденост към пчелите е толкова голяма, че дори самата тя се смята за напреднал пчелар – през 2022 г. тя губи само едно пчелно семейство!

Пчелната империя на Джеймс Мидълтън

Ако има някой, който може да се похвали с истинска пчелна империя, това е Джеймс Мидълтън. С почти половината милион пчели, той е създател на меден рай в семейното имение  Бъкълбъри в Бъркшир. Неговата любов към пчелите започва от детството, но получава нов тласък, когато семейството му подарява кошер за 24-тия му рожден ден. Оттогава Джеймс се грижи за своите "малки приятелки" с такава всеотдайност, че дори нарича времето, прекарано сред тях, с най-голямото удоволствие на света.

Но Джеймс не е просто любител на пчеларите – той активно работи за опазването на пчелите. Според него пчелите не само произвеждат вкусен мед, но и играят ключова роля за запазването на биоразнообразието. Точно затова той посвещава голяма част от времето си на това да разпространява информация за тяхното значение и да вдъхновява другите да се включват в защитата.

View post on Instagram
 

Кралските пчели и бъдещето

Кралските пчелари – от Чарлз и Кейт до Камила и Джеймс – ни показват, че дори в света на блясък и разкош, любовта към природата и грижата за околната среда остават на първо място. Независимо дали става дума за производство на мед, или за популяризиране на значението на пчелите, кралското семейство активно участва в създаването на по-добро бъдеще за всички нас.

И ако някой попаднете на бурканче от техния кралски мед, помнете – това не е просто сладък деликатес, а символ на грижата, традицията и връзката с природата, създаден от пчелите.

Готвят коронацията на Уилям: Това ли е краят на Чарлз
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

Готвят коронацията на Уилям: Това ли е краят на Чарлз

Автор Ива Петрова