Автор
Веселина Петрова

Австралийска сенаторка обвини Чарлз Трети в геноцид

Австралийска сенаторка нападна словесно краля на Великобритания Чарлз Трети след днешната му реч в австралийския парламент, като го обвини в геноцид срещу коренното население на страната от Общността на нациите (която е доминион на Обединеното кралство) и заяви "Ти не си моят крал, ти не си нашият крал", писа "Дейли мейл".

Кралят на Великобритания и съпругата му - кралица Камила, са на посещение в Австралия от петък, а днес пристигнаха в столицата Канбера от Сидни.

Сцената се разигра след края на речта на Чарлз Трети, когато сенатор Лидия Торп се качи на трибуната, откъдето отправи критиките си.

View post on Instagram
 

"Върнете ни нашата земя. Върнете ни това, което откраднахте от нас... Нашите бебета, нашите хора... Вие унищожихте нашата земя. Дайте ни договор - ние искаме договор с тази страна... Това не е вашата земя, това не е вашата земя", заяви Торп, която беше внимателно изведена от залата.

Когато охраната извежда Торп, тя продължава да крещи: „Това не е твоята земя. Това не е вашата земя. Ти не си моят крал. Ти не си моят крал.

Бъкингамският дворец отказа да коментира избухването на Торп в сградата на парламента. Вътрешни източници реално игнорираха самотния протест и като коментираха, че Техни Величества са били „дълбоко трогнати“ от топлото посрещане, което са получили през целия ден.

Кралят и кралицата не са обърнали внимание на протеста. Докато всичко това се е случвало, кралят се обърнал, за да говори с премиера, а Камила комуникирала със съпругата му.

Те били видени да се смеят и са коментирали, че се надяват случката да не засенчи иначе „прекрасния ден“.

По-късно кралят и кралицата ще отпътуват за Самоа за тридневно държавно посещение и ще се срещнат със световни лидери, които ще участват в среща на правителствените ръководители на Общността на нациите (Британската общност), която Чарлз официално ще открие.