Автор
Веселина Петрова

Тайните на хладилника: Най-мръсната част, за която никога не се сещаме

Мислим си, че хладилникът, в който съхраняваме храната си, трябва да е чист по презумпция. Да, но не. Оказва се, често го пренебрегваме и не почистваме добре.

Особено що се отнася до чекмеджетата за съхранение на плодове и зеленчуци. А именно те се оказват най-мръсната част и могат да застрашат дори здравето ни.

Чекмеджетата лесно могат да се превърнат в развъдник на бактерии и мухъл. Плодовете и зеленчуците са сред храните, които се развалят най-бързо и отделят влага, неприятни миризми, оставят и петна. Освен това така се увеличава и рискът от замърсяването на други храни в хладилника.

Експертите по домашна хигиена изтъкват, че мухълът може бързо да се пренесе и върху други продукти, съхранявани в същото чекмедже, което представлява риск за здравето.

Ако не почистваме хладилника достатъчно често, рискуваме също така да си навлечем и вредители у дома. От развалените продукти често остават остатъци и миризми, които могат да привлекат плодови мушици, мравки и дори хлебарки. Освен че са неприятни, те могат да разпространят бактерии и допълнително да замърсят храната ни.

Предвид всичко това, е полезно да знаем и колко често е добре да почистваме хладилника си, като не пропускаме и чекмеджетата за съхранение на плодове и зеленчуци. Най-добре е да го правим на всеки две до четири седмици или дори по-рано, ако забележим развалена храна, пише Днесплюс, цитирайки Homes & Gardens.