Автор
Антония Михайлова

В детската градина е страшно късно: 8 работещи принципа от Япония за отглеждане на умни деца

Най-важният период от формирането на личността на детето е ранното детство. Именно на него жителите на Страната на изгряващото слънце обръщат специално внимание. Един от основателите на Sony - Масару Ибука, пише за принципите на отглеждане на деца в ранна възраст в своята книга. Авторът прави истински пробив, като открива интересен метод за общуване с деца.

Според тази теория бебето попива всичко като гъба и възприема различните задачи и логически вериги като игра. Родителите не трябва да пропускат това време, за да дадат максималното от себе си за пълноценното израстване и развитие на детето си.

Следва да ви разкрием универсалните принципи, които японецът публикува в наръчника за самообучение по родителство, и които той насочва не само към японските родители, но и към тези от целия свят.

Принцип първи: В детската градина ще е късно

Основната идея, която Масару Ибуки се опитва да предаде на майките и бащите, е че характерът и интелектуалните способности на детето се формират през първите три години от живота. Няма „умни“ и „глупави“ деца, има достатъчно стимулирани и недостатъчно стимулирани за умствена дейност.

Родителите често допускат грешката да разрешават всичко на детете си - позволяват му всичко до детската градина, а след това изведнъж се превръщат в зли полицаи. А при едно дете това поведение обикновено предизвиква усещане за дисонанс и объркване.

Малчуганът ще расте много по-щастлив, ако родителят се отнася към детето си със същата премерена строгост и в периода преди детската градина.

Принцип две: Всичко ново е интересно за детето

Масару Ибука твърди, че способностите и характерът на човека се формират през първите години от живота и не са генетично предопределени.

Основният принцип на неговата техника е: Всичко е ново и интересно за детето. Той не дели света на „прост” и „сложен”. Ибука сравнява мозъка на бебето с празен лист хартия, върху който родителите „отпечатват“ първите знания.

Важно е да показвате на детето си не само обикновени снимки или картинки, но и красиви произведения на изкуството, известни картини. Това оформя естетическите нужди и полага основите за разбиране на красотата и изкуството в бъдеще.

Трети принцип: Здравей, нов свят!

Масару Ибука, подобно на Мария Монтесори, смята, че е вредно за развитието на бебето да лежи цял ден в креватче или количка. Дрънкалките не могат да задоволят нуждата от сетивни усещания и това забавя у детето темпото на опознаване на света.

Ето защо японците обикновено препоръчват да поставите детето в наклонена позиция, за да има възможност да разглежда околното пространство. За това са подходящи люлка, хамаче или бебешко столче.

Стаята, в която детето прекарва времето си, трябва да е светла и интересна. Децата, които прекарват първите месеци от живота си в скучна стая, без ярки елементи и звуци, според статистиката се развиват по-бавно от връстниците си.

Принцип 4: Можеш да се справиш сам

Японците вярват, че детето изпитва голяма привързаност към играчките, които сам събира. Това може да бъде сглобена кукла, пъзел, конструктор или модел на кола. Такива играчки доставят на детето радост от творчеството и чувство за постижение, а също така позволяват на бебето да развива мисловната си дейност.

Пети принцип: Имаш талант

Японците, въз основа на учението на Ибуки, вярват, че глината е отлично средство за развитие на фини двигателни умения, както и за разбиране на причинно-следствените връзки. Ако едно дете успее да създаде нещо със собствените си ръце, то ще осъзнае своя талант и факта, че вече е способно на нещо. Това повишава самочувствието и дава стимул за по-нататъшно развитие.

Не забравяйте за ролевите игри (например с кукли или игри за майка-дъщеря), физическа активност и запаметяване на поезия. Децата в ранна възраст все още не възприемат повторението като нещо скучно и трудно. Ето защо тези занимания са изключително полезни за децата както за интелектуалния им растеж, така и за откриването и развитието на таланти.

Шести принцип: Не потискайте волята на детето

Родителите често отиват твърде далеч в преследването на ранното развитие. Важно е да запомните, че комуникацията с родителите вече е обучение. Бъдете пример за детето си, обграждайте го с любов и доверие.

Как в Япония възпитават примерни граждани без наказания
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Как в Япония възпитават примерни граждани без наказания

Автор Woman.bg

Принцип седми: Ти си страхотен

За родителя винаги е по-лесно да се забранява, отколкото да се насърчава, но наказанието предизвиква чувства, подобни на насилието. По-добре е да предоставите на детето алтернатива. Например, ако едно дете е толкова нетърпеливо да рисува върху тапета, дайте му голям картон или платно за рисуване. Обяснете му защо не трябва да се рисува по стените със спокоен тон, говорете за алтернативата и защо тя е по-добра.

Принцип осми: Бъдете в близък контакт с детето

Родителите често чуват противоречиви съвети за това колко често трябва да държат бебето в ръцете си. Ибука вярва, че плачът е единственият начин детето да сигнализира за помощ. Тактилният контакт с мама пряко влияе върху умственото развитие и формирането на емпатия. Ето защо, според японски експерти в областта на образованието, трябва да взимате на ръце и гушкате бебето при всяко негово поискване.