В часовете преди звъна на чашите с пенливо шампанско да оповести първите минути на новата година, можете да се насладите на очарователни безалкохолни коктейли, които в навечерието на празника ще изпълнят небцето и душата ви с уникално приказно преживяване.
Известната блогърка Саша Кабаева споделя креативни рецепти за напитки без алкохол, които ще внесат свежест и вкус в празничната вечер, като я направят още по-незабравима за вас и вашите гости.
Безалкохолно "Ягодово мохито"
Вкусен коктейл със сладък празничен привкус.
Време за приготвяне: 10 мин.
Продукти за 5 коктейлни чаши:
1,5 л газирана вода
2 бр. пресен джоджен
6 бр. пресни ягоди
150 гр. ягодов сироп
1 бр. лайм
1 бр. лед
мента за украса
Приготвяне:
Този коктейл се приготвя на порции. Разделете стръковете мента на парченца, по 3-4 листа на стъбло. Нарежете ягодите на 4 части по дължина.
Поставете лед в чашите и налейте содата.
Добавете малко ягодов сироп към всяка чаша, без да разбърквате, така че коктейлът да остане бистър.
Украсете с мента и ягоди. Оставете да се запари малко. Сервирайте със сламки.
Коктейл "Снежната кралица"
За тези, които обичат леко киселия вкус.
Време за готвене: 10 мин.
Продукти за 5 коктейлни чаши:
1,5 л газирана вода
200 мл сок от грейпфрут
100 мл син сироп от кюрасао
1 бр. лайм
ледени кубчета
Приготвяне:
Поставете лед в чашите, добавете сок от грейпфрут, около ¼ чаша.
Добавете сода и сироп. Разбъркайте внимателно.
Украсете всяка чаша с резенче лайм.
Коктейл "Трезво греяно вино"
Познатият вкус в нова интерпретация.
Време за приготвяне: 15 мин.
Продукти за 5 коктейлни чаши:
2 л гроздов сок
1 бр. ябълка
1 бр. свеж портокал
4 бр. пръчици канела
3 бр. съцветия от карамфил
5 бр. звездовиден анасон
3 бр. кафе на зърна
Приготвяне:
Изсипете гроздовия сок в тенджера. Загрява се, но не се оставя да заври.
Нарежете ябълката и портокала на филийки. Към горещия сок добавете нарязани плодове, достатъчни са няколко резена.
Добавете също 1-2 пръчици канела (в зависимост от обема на сока), 2 цвята карамфил, 1-2 зърна кафе. Оставете сока да вари малко.
Налейте в чаши за греяно вино. Гарнирайте с цвят звездовиден анасон и резен портокал.
Компот "Мандариново настроение"
Изпълнена с манадринено ухание.
Време за готвене: 20 мин.
Продукти за 5 коктейлни чаши:
6 бр. мандарина
1 бр. ябълка
2 л вода
бяла захар на вкус
ванилов сироп на вкус
Приготвяне:
Мандарините се обелват и се разделят на няколко части. Отстранете сърцевината на ябълките и ги нарежете на филийки.
Оставете водата да заври, добавете мандарини и ябълки. Вкусът трябва да е богат, така че трябва да опитате компота и да регулирате наситеността по време на процеса на готвене.
Оставете отново да заври и изключете. Добавете захар и ванилия на вкус. Ако използвате ванилов сироп, вместо ванилия, добавете го в чашите при сервиране.
В този случай количеството захар в компота трябва да бъде по-малко. Изсипете в чаши, добавете лед на вкус.
Коктейл "Тропиците"
За тези, които обичат изтънчения вкус с екзотични нотки.
5 мин. време за приготвяне
Продукти за 5 коктейлни чаши:
1 бр. пресен ананас
1,5 л газирана вода
300 гр. пресни ягоди
150 мл зелен бананов сироп
пресен джоджен на вкус
Приготвяне:
Обелете зрелия ананас и го нарежете на кубчета. В блендер пюрирайте малко количество пресен ананас и ягоди.
Поставете лед в чаши, разпределете пюрето, добавете бананов сироп. Напълнете с газирана вода.
Гарнирайте с половин ягода и листа мента.
Безалкохолно мохито "Green Serpent"
Напитка, която задължително присъства на празничната трапеза, когато се празнува годината на змията.
Време за приготвяне: 5 мин.
Продукти за 5 коктейлни чаши:
1,5 л газирана вода
150 мл ванилов сироп
100 гр. зелен босилек
2 бр. прясно киви
кубчета лед
Приготвяне:
Накъсайте босилека на листа, кивито нарежете на филийки. В контейнер, използвайте преса, за да смачкате малко съставките в контейнер (но не до състояние на пюре).
Поставете лед в чашите, добавете смес от босилек и киви, добавете ванилов сироп и сода. Смесете.
Гарнирайте с лилави листа босилек.