5-те най-големи здравни тренда за 2025 г.: от храна за мозъка до метаболитен "рестарт"
Автор
Woman.bg

5-те най-големи здравни тренда за 2025 г.: от храна за мозъка до метаболитен "рестарт"

Ако се чувствате изтощени и не в най-добрата си форма, вероятно сте нетърпеливи да започнете здравословен режим.

Добрата новина е, че няма да ви липсват варианти. Глобалната уелнес индустрия вече се оценява на трилиони евро, а интересът към по-здравословен начин на живот не показва признаци на затихване. Миналата година наблюдавахме възход на сауните, адаптогените и въздържанието от алкохол.

„Поколението Z поведе търсенето на холистичен уелнес, който съчетава психическо благополучие, хранене и физическо здраве“, казва Емили Рийд, ръководител на иновациите в Holland & Barrett.

„Продукти като омега-3 добавки, магнезий и висококонцентрирана куркума са сред най-продаваните.“

Но какво ще бъде актуално до края на годината?

Метаболитен рестарт

През 2025 г. чуваме все по-често за това как метаболизмът отразява цялостната функция на тялото.

„Уелнесът, фокусиран върху метаболизма, ще набере скорост, тъй като разбираме по-добре ролята му за енергията, настроението и стареенето“, казва Емили.

„Например, бръчките са естествена част от стареенето, но могат да бъдат и признак на лошо метаболитно здраве. Ето защо през 2025 г. претренирането на метаболизма за по-здравословен живот ще бъде на мода.“

Но как да подобрите метаболизма си?

„Увеличете мускулната си маса“, казва Клоуи Томас, личен треньор и основател на Chloe Inspires Coaching. Вдигането на тежести е най-добрият начин да направите това, докато аеробните упражнения като HIIT „увеличават метаболитната ви скорост“, добавя Клоуи. Тя също така казва, че сънят е ключов.

„Липсата на сън нарушава баланса на хормоните, като лептин и грелин, които регулират глада и използването на енергия. За щастие, можем да наблюдаваме метаболитните си маркери, което означава, че можем да имаме проактивен подход към здравето и да приспособим начина си на живот съответно.“

Устна микробиома

Хаштагът #Teethtok е събрал 1,1 милиарда гледания и броят им продължава да расте, но през 2025 г. грижата за устната кухина ще надхвърли повърхността, фокусирайки се върху микробиома в устата ви.
„Мислете за устния си микробиом като за общност“, казва Ани Сийборн, ръководител на общата дентална медицина в Bupa Dental Care.
„Балансираната среда насърчава здравето, докато натрупването на бактериална плака нарушава хармонията.“

Докато кариесът и заболяванията на венците са най-известните състояния, свързани с промени в устния микробиом, изследванията показват, че лошото орално здраве може да допринесе за проблеми, включително белодробни заболявания, сърдечни заболявания, инсулт и болест на Алцхаймер.

Затова очаквайте зъболекарите да започнат да въвеждат тестове на слюнката при прегледите, за да установят какви лечения може да са необходими на пациентите и дали трябва да се консултират с личния си лекар за основни проблеми.

Ще харчим повече и за орално здраве, като се очаква глобалният пазар за грижа за устната кухина да достигне 4,6 милиарда паунда до 2027 г.

Търсете усъвършенствани формули за паста за зъби, добавки за устната кухина и интелигентни четки за зъби, които дават обратна връзка за вашите навици за миене.

Майчинство и здраве

Женското здраве все още е в центъра на вниманието, след движения като кампанията Menopause Matters, която стартира през 2021 г. Тази година експертите смятат, че ще има по-голям фокус върху майчиното здраве.

„През 2025 г. здравният фокус ще бъде върху „матресценцията“, термин, използван за описание на физическите, емоционалните и социалните промени, през които жените преминават, когато станат майки“, казва Емили.

Инфлуенсърите в социалните медии са по-откровени от всякога за своя опит с матресценцията, а изследванията, разглеждащи как се променя мозъкът на жената след бременност и в майчинството, се увеличават, според Holland & Barrett.

Също така се съобщава, че с увеличаването на средната възраст на майките за първи път, ще се увеличат и продуктите, насочени към тях.

Възходът на фибрите

Фибрите не са били считани за секси тема в миналото. Но сега говорим за червата си повече от всякога, благодарение на активисти като Дейм Дебора Джеймс. Авторката на колонка в The Sun, която почина през юни 2022 г. от рак на червата на 40 години, призова всички да „проверят изпражненията си“.

Според доклада за уелнес на Holland & Barrett, фибрите ще процъфтяват през 2025 г., тъй като хората стават по-образовани относно ползите от тях, които включват намаляване на риска от рак на червата и подпомагане на загубата на тегло по подобен начин на инжекциите за отслабване.

„Препоръчителният дневен прием на фибри е 30 г за възрастни, но повечето хора във Великобритания не достигат това количество, като консумират само около 18 г, което се дължи главно на консумацията на ултра-преработени или рафинирани храни“, казва Кели Мълхол, диетолог, експерт по здравето на червата.

Най-добрите източници на фибри са цели плодове, зеленчуци, листни зеленчуци, круши, сливи и бобови растения.

И търсете нови функционални храни, богати на фибри, които лесно увеличават приема ви, като вода, обогатена с фибри, брашно от лупина и пребиотични фибри, които можете да добавяте към напитки.

Храна за мозъка

Според Alzheimer’s Society, един на всеки трима души, родени във Великобритания днес, ще развие деменция, поради което повече от нас от всякога вземат превантивни мерки.

„Здравето на мозъка ще остане във фокуса, с нарастваща осведоменост за въздействието, което нашата диета и ключови хранителни вещества могат да окажат върху него“, казва Емили.

„Интересът към съставки като йод и холин, които поддържат дългосрочната когнитивна функция, ще нарасне, тъй като хора от всички възрасти намират проактивни начини да останат по-остри за по-дълго.“

Връзката между полезните чревни бактерии и психическото благополучие е все още в начален стадий, но „психобиотиците“ – храни с ползи за мозъка, като кимчи и кефир – вече се предлагат в супермаркетите, където преди се продаваха изключително в магазините за здравословни храни.