Това е опасно: 7 продукта, които не трябва да се съхраняват във вратата на хладилника
Автор
Евелин Попадийна

Това е опасно: 7 продукта, които не трябва да се съхраняват във вратата на хладилника

Температурата вътре в хладилника е неравномерна. Най-нестабилното и топло място е именно вратата.

Колко пъти на ден отваряте хладилника? Пет? Десет? А сега умножете този брой по броя на членовете на семейството. Всеки път вратата се затопля леко, а след това отново се охлажда. За някои продукти такава промяна е пагубна: тя предизвиква размножаване на бактерии, разваляне и загуба на вкус. Ето кои 7 продукта не трябва да се съхраняват във вратата на хладилника:


1. Яйца

Повечето хладилници все още се доставят с „яйчена полица“. Но това е по-скоро маркетингов ход, отколкото грижа за свежестта. Яйцата са чувствителни към температурни колебания. Освен това, при често отваряне на хладилника, върху черупката им се образува конденз, който спомага за проникването на микроби вътре през микропукнатини.

Къде да съхранявате: на средния рафт, по-близо до задната стена. Там температурата е по-стабилна.

10 съвета за правилно подреждане на хладилника
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

10 съвета за правилно подреждане на хладилника

Автор Теодор Муховски

2. Мляко

Млякото не е южноамерикански броненосец и не издържа на температурни колебания. В хладилника то бързо се разваля, особено през лятото.

Къде да го съхранявате: в дълбочината на основната камера, за предпочитане в долната част — там е най-студено.


3. Кисело мляко

Чашките или бутилките с кисело мляко е удобно да се поставят във вратата – те са малки и заемат малко място. Но това е лоша идея. Киселото мляко е бързоразвалящ се продукт и честото отваряне на вратата ускорява процеса на киселене.

Къде да се съхранява: до млякото – на долния или средния рафт, по-близо до задната стена.


4. Сирена

Сирената също не обичат температурните колебания: студ – топлина – отново студ. От това те „плачат” и губят вкуса си.

Къде да се съхраняват: в контейнер на средния рафт или в зоната за свежи продукти, ако има такава.

5. Колбаси

Месото, пилешкото и рибата просто не се побират във вратата. А ето че нарезките и колбасите са компактни и много от нас са склонни да ги оставят във вратата. Но там те се развалят по-бързо и могат да се превърнат в дом за опасни бактерии.

Къде да съхранявате: в специално отделение за месо или на долния рафт.


6. Вино

Отворената бутилка вино изисква стабилна температура. А температурните колебания могат бързо да развалят вкуса и аромата на напитката.

Къде да съхранявате: на средния рафт, в изправено положение. Или в отделен хладилник за вино, ако имате такъв.


7. Сосове на базата на сметана или яйца

Сосовете на млечна или яйчна основа са капризни и нетрайни. Във вратата те бързо се превръщат в развъдник на бактерии.

Къде да съхранявате: вътре в хладилника, по-близо до задната стена. И задължително затваряйте плътно капачките.

А какво тогава може да се съхранява във вратата на хладилника?

Ето списък с „разрешените обитатели“:

- кетчуп, горчица, соев сос;
- оцет, сосове без млечна/яйчна основа;
- консервирани продукти;
- мариновани краставици и каперси;
- напитки в херметична опаковка;
- масло, което ядете често. То съдържа много мазнини и малко влага, което означава, че е по-малко податливо на размножаване на бактерии, отколкото например млякото.


А сега просто отворете хладилника и проверете дали вратата не съдържа уязвими продукти. И просто ги преместете в по-комфортни условия. Това ще отнеме няколко минути, но ще ви спести пари, ще опази здравето ви и ще ви избави от възможния неприятен мирис.