Ако сте с наднормено тегло и искате да се отървете веднъж завинаги от така омразните ви излишни килограми, но не не сте привърженик на диетите, имаме за вас решение. Достатъчно е просто да се придържате до няколко простички, но златни правила, доказали своята ефективност. Необходимо е само да бъдете постоянни в спазването им и сами ще се учидите от бързия ефект.

1. Изпийте чаша вода няколко минути преди хранене

Пиенето на вода малко преди хранене и около храненията през деня помага за чувството на ситост, тъй като запълва стомаха. Добрата хидратация е и от полза за по-добрия метаболизъм и обработката на хранителните вещества.

2. Не пропускайте закуската

Експерти са категорични, че прескачането на закуската сутрин е голяма грешка, която много от нас правим. Това води до засилване на глада до обедните часове и съответно до преяждане. Освен това подложеният на сутрешен гладен стрес организъм складира приетата по-късно храна в мастни депа с цел да се защити от следващия подобен "удар", а това неминуемо води до напълняване.

3. Намалете количеството на вечерята

Старите хора казват: "Закуската изяж сам. обяда раздели с приятели, а вечерята дай на врага си." Това означава, че най-много калории можете да си позволите на закуска. На обяд порцията трябва да е отново питателна, но не чак толкова обилна. Вечерята обаче трябва да е най-оскъдна, за предпочитане супа или прясна салата. Така вечерта и през нощта организмът ви ще има възможността да обработи по-лесно и правилно приетите калории през деня, без те да се задържат в организма повече от необходимото.



4. Наблегнете на зеленчуците и плодовете

увеличете консумацията на зеленчуци и плодове за сметка на въглефидратите и мазнините, които трябва да намалите. Така ще се заситите организма си с фибри, които държат глада далече от вас за няколко часа.

5. Прекратете консумацията на газирани и сладки напитки

Те товарят организма ви с невероятно много излишни калории. В добавка към храната, която сте погълнали, сладките и газирани напитки се явяват последната капка, която прелива чашата на метаболизма ви. Резултатът е трупане на килограми.

6. Плод вместо сладкиш за десерт

Откажете се от сладките изделия за десерт. По-добрата алтернатива са плодовете, които се явяват мощен помощник при засилването на метаболизма.



7. Откажете се от солените готови закуски

Ако се чувствате гладни между основните хранения вместо на тестена закуска заложете на плод, зеленчук, ядки, пълнозърнести храни - изобщо на такива храни, които са богати на натурални протеини и мастни киселини. Забравете за осолените чипсове, солети, бисквити и други подобни. Солта в тях е в огромни количества и причинява задържане на течности и способства складирането на мазнини в мастните депа.

8. Избягвайте дъвките, напитките и другите храни „без захар“

Щом тези храни биват рекламирани като несъдържащи захар или диетични, то те са препълнени с изкуствени подсладители, в пъти по-сладки от обикновената захар. Това причинява резки покачвания на кръвната захар и инсулина, което способства за скоростно напълняване, освен че повишава риска от диабет. Според друго изследване дъвченето на дъвки с подсладители води до натрупване в организма на големи количества аспартам. Учените твърдят, че той увеличава отлагането на мазнини в тялото с 40% повече в сравнение с обикновената захар.

9. Дъвчете бавно

От голямо значение е да обработвате максимално храната си още в устата. Така, когато тя попадне в стомаха, тя ще е по-добре обработена и организмът ще метаболизира по-лесно и правилно след това.

10. Движете се редовно

Редовното движение и споруване ни помагат най-качествено в бързото и здравословно отслабване, благодарение на това, че засилват циркулацията на кръвта и метаболитните процеси в организма.

Четете още: Есенният зеленчук, който топи килограмите светкавично