Есенният зеленчук, който топи килограмите светкавично

Есента вече е в разгара си и е време да прекарваме повече време вкъщи, завити с любимото ни одеяло и облечени в най-удобната ни пижама. Нека прибавим и чаша чай за разкош. Усещате накъде отиват нещата, нали? Определено не към изтощителни диети и тренировки във фитнеса, което обаче означава, че трябва да следим много по-стриктно хранителния си режим, за да запазим фигурата си. Тук е моментът да ви успокоим - не е нужно да се ограничавате от всичко любимо и така калорично, а просто да прибавите вълшебния есенен зеленчук към менюто си, който не само ще ви помогне да останете във форма. Той може да бъде и причината да отслабнете, или да се разделите с онези излишни 2-3 килограма, от които все ви се иска да се отървете.

Имаме и още по-добра новина - този зеленчук можете да го приготвите по всякакви начини, независимо дали ви се хапва нещо солидно и солено, или ви се иска да се зарадвате с вкусен десерт. Вече сигурно се сещате, че говорим за царицата на есента - тиквата!

И за да ни повярвате, че тя може да е най-добрият ви помощник в отслабването, ще ви просветлим какво е съдържанието на половин купичка пюре от тиква: точно 40 калории, 0 гр мазнини, 9 мг холестерол, 5 мг сол, 10 гр въглехидрати, 3 гр фибри, 4 гр захари, 1 гр протеин. Звучи добре, нали?

А знаете ли по какво си приличат пъпешът и динята с тиквата? По количеството вода, което съдържат. Съответно - тиквата е прекрасен диуретик и ако я консумирате редовно, ще изхвърлите всички излишни течности от организма си. На всичкото отгоре е добър източник на полезни, хранителни вещества и е засищаща. Тя е с ниско съдържание на захар, но въпреки това може буквално да ви спаси, когато ви се прияде нещо сладко. Препоръчваме ви да я консумирате единствено с лъжица мед - вкусът е просто фантастичен!

Най-лесният начин да си приготвите тиква е като а нарежете на едри парчета, отстраните семките и я изпечете във фурната, като не забравяте да изсипете малко вода в тавата, за да не се изсушава зеленчукът. И да не сте посмели да изхвърлите семките! Те също имат полезно въздействие върху организма и по-специално върху мозъка. Просто прибавете малко сол (ако сте любители на по-солените ядки) и ги изпечете.

След като извадите тиквата от фурната можете да я пасирате, като я направите на пюре. Бихме ви препоръчали и да си приготвите супа от тиква - вкусно, топло и много засищащо! Добрата новина е, че тиквата е достатъчно апетитна и не се нуждае от много подправки.

Можете да използвате тиквата и като акцент за салата, или за десерт. С две думи - ако у дома имате дори само една тиква, разполагате с безброй варианти за различни ястия. По този начин ще хапвате и ще отслабвате - какво по-хубаво от това?

Четете още: Учените категорични: Яжте само по веднъж на ден! Иначе ще сте дебели и ще умрете по-рано