Автор
Woman.bg

5 грешки, които допускаме във фитнеса след раждане

Едва ли има по-голямо вълнение в този живот от това, което изпитваме в момента, в който ставаме майки. За цели 9 месеца сме зачеркнали строгите диети и фитнеса и сме направили всичко възможно да превърнем тялото си в уютен дом за нашето бебе. В следствие на това обаче неминуемо се сдобиваме с няколко излишни килограма, от които нямаме търпение да се отървем и то бързо. Затова много майки се връщат към предишния си хранителен режим и изчакват търпеливо, докато дойде подходящият момент за фитнеса. Често обаче, като млади и амбицирани жени, допускаме някои грешки, което не е добре за тялото ни. Вижте кои са те и как да ги избегнем:



1. Натоварваме се повече, отколкото трябва

Запомнете: възвръщането на предишната форма трябва да се случва бавно и постепенно. Много е важно да намерите здравословния баланс и в никакъв случай да не бързате и да не се пренатоварвате. От огромно значение е какъв е периодът, който ви е препоръчан от лекарите за възстановяване от раждането. Не си позволявайте да съкращавате дните за почивка и не се връщайте във фитнеса твърде рано. Не бързайте да извършвате дейности като подскачане и натоварване на коремните мускули. В момента, в който усещате, че не се чувствате добре, спрете и се консултирайте със специалист.

2. Не предпазваме таза

При много майки се получава нарушена функция на тазовото дъно и ако това се случва и с вас, ви препоръчваме да се обърнете към специалист. Не правете упражнения за таза, преди да сте се консултирали с лекар.

3. Не внимаваме с дишането

Вярвате или не, дишането е много, много важна част от възстановяването и връщането във форма. Ако дишате правилно, тренировките ви ще имат много по-голям ефект и ще се чувствате много по-добре.



4. Смятаме, че изтощителните тренировки с повече упражнения ще дадат по-бърз ефект

Пълна заблуда, която трябва да излезе от главата ви възможно най-бързо. Днешните майки са заети, не само с отглеждането на децата си, но и с работата в офиса, което сериозно ограничава времето им за тренировки. Не забравяйте, че не е нужно да прекарвате часове наред във фитнеса, за да постигнете желания ефект. Просто трябва да изберете подходяща за вас програма, най-добре е да се обърнете към професионален треньор, който да ви помогне в пътя към желаната цел. Важно е да подсилите метаболизма си и да горите калории. Обърнете внимание не само на тренировките, но и начина, по който се храните.

5. Сравняваме се с останалите

Тази грешка е характерна не само за майките, а за всички суетни дами. Запомнете, че никога няма да бъдете щастливи и със самочувствие, ако вечно сте в съревнование с някого. Всяка раждала жена се възстановява по различен начин, не се съпоставяйте с вашите приятелки, които минават по същия път като вас. Не забравяйте, че вие сте с различни организми и е съвсем обичайно да не се възстановявате еднакво бързо. Следете собствените си цели и се радвайте на успехите, които постигате с малки крачки всеки ден.



Четете още: 5 седмици до Коледа: Ето как да сте във форма за празниците