Автор
Woman.bg

Шведски учени разкриха нови опасни последствия от секциото!

Естествено или секцио – това е въпросът, който живо вълнува всяка бъдеща майка, която има възможността да избира по какъв начин да роди и не е възпрепятствана от здравословни фактори. И ако едно време нашите майки не са имали правото да посочат какво е тяхното желание, а са били задължени да раждат естествено и секциото е било наистина рядко срещано и само при определени условия, то днес имаме абсолютната свобода. Несъмнено този факт изиграва огромна роля в развитието на човечеството и вече голям процент от жените предпочитат цезаровото сечение. Но дали когато не е наложително по медицински причини, е желателно да избираме секциото? Учените са стигнали до някои интересни открития по въпроса.

Става дума за изследване на шведски учени, които са проследили данните на приблизително 20 млн. новородени от 19 страни. Според резултатите от него децата, родени със секцио, са изложени на 33% по-висок риск от развиването на аутизъм, хиперактивност и дефицит на вниманието.През последните 3 десетилетия случаите на цезарово сечение са се увеличили тройно. Смята се, че в днешно време всяко пето бебе се появява на бял свят по оперативен път. Известно е, че няма доказателства, че раждането със секцио е полезно за детето, освен ако то не е направено по здравословни причини, които възпрепятстват естественото раждане. Предишни проучвания доказват, че децата, родени с помощта на секцио, са по-склонни към напълняване, развиване на алергии, астма и диабет.

Според експертите причината за това е липсата на контакт с бактерии, до които бебето се докосва, когато излиза от майка си по естествен път. Това от своя страна води до отслабване на имунната му система. Но все пак е важно да поясним, че заболяванията като аутизъм могат да бъдат следствие и от генетично предразположение.„Все още не е доказано, че цезаровото сечение автоматично предизвиква проблеми, свързани с нервната система на бебето. Дори не е ясно дали има някаква връзка между секциото и развиването на аутизъм“, заявява д-р Джеймс Финдън – преподавател по психология в Кингс Колидж.

А ето и какви са основните медицински причини, които обикновено налагат раждането с цезарово сечение:- Усложнения по време на настоящата или предишна бременност

- Бебето е в неподходяща позиция

- Ниско разположена плацента

- Наличието на диабет или сърдечни проблеми


- Наличието на аборт в миналото

- Тежка еклампсия или преекламспия

- Ако детето не се развива, както трябва в утробата


Четете още: Урокът, който една самотна майка даде на дъщеря си