Сред хранителните режими за отслабване, набиращи особена популярност в Европа през последните години, е японската 14-дневна диета. Тя е лесна за изпълнение, продължава само две седмици и има доказан ефект за дълго време. Но за да се превърнете в удивително красива и грациозна гейша, трябва да се заредите със самурайска воля!

Какво представлява японската диета?

Продължителност: 14 дни;


Особености: нискокалорична, белтъчинна, нисковъглехидратна и строга диета, изискваща добра психологическа нагласа;
Резултати: минус 5-8 кг.;
Препоръчителна честота на повтаряне: не по-често от два пъти годишно;
Допълнителен ефект: продължително запазване на резултата (при правилно излизане от диетата);
Не се препоръчва на: бременни, кърмещи жени, при гастрит и язва, при заболявания на черния дроб и бъбреците, сърдечни нарушения.


Преди да започнете японска диета, консултирайте се с лекуващия си лекар!



Японската 14-дневна диета – оригинална или не?

Сигурно се питате доколко е наистина японска „японската“ диета. Отговорът е – не особено. Ако си представяте в менюто ориз, соеви сладкиши и екзотични морски дарове, ще останете изненадани – в плана на диетата за Страната на изгряващото слънце напомнят само зеленият чай, морската риба и варените яйца. Нищо екзотично – всичките позволени продукти са добре познати на европейците от векове. Това определено е плюс, защото рискът да получите алергия от непривично ястие е минимален, а необходимите продукти могат да се набавят и от най-скромния квартален магазин.

Не е сигурно защо тази диета е наречена именно японска. Според някои данни тя е била разработена в една клиника в Токио, други източници твърдят, че името на диетата идва от простата и ясна схема с гарантиран резултат (спазваш правилата, стараеш се и биваш възнаграден - доста японски подход, нали?). Освен това японската 14-дневна диета, станала популярна в цял свят, се отличава с умереност както в състава, така и в калоричността на позволените храни – и това също ни напомня за японските кулинарни традиции.

Японската диетоложка Наоми Морияма е сигурна, че сънародниците ѝ успяват да запазят младостта си и да се радват на дълголетие именно благодарение на малкото количество въглехидрати в ежедневното меню и на малкия обем на порциите. Според Морияма японците поемат с около 25 % по-малко калории от жителите на всяка една друга страна. Например в Япония не е прието да се яде чипс, шоколад, сладки печива, а с кравето масло японците се запознали чак в началото на ХХ век и до ден днешен му нямат особено доверие. Тоест, храненето със здравословни продукти в умерени количества е японска културна особеност. 14-дневната японска диета отговаря напълно на това изискване.



Правилата на японската 14-дневна диета

Нашата култура обаче не се отличава с традиции за умереност в храненето. Затова ограничаването на поеманите калории може да стане истинска трагедия за нас – а японската диета предвижда наистина сурови ограничения. Режимът на хранене предполага засищане основно с белтъчини, получавани от яйца, пилешко, телешко, риба и млечни продукти. Въглехидрати се поемат само под вид на сухари и някои разрешени зеленчуци. Мазнините са представени от зехтина, който може да се използва за приготвяне на храната и подправяне на салатите, както и от мазнините в естествения състав на месото и рибата. Влакнини се съдържат в зеленчуците и плодовете, чието количество в някои дни от диетата е неограничено – така че стомахът ви най-вероятно ще понесе добре тези две седмици. Кафето и зеленият чай не само ще ви ободрят, но и съдържат полезни за здравето антиоксиданти (затова е важно чаят и кафето да са качествени, натурални и без ароматизатори и добавки). Ако сте в крак с времето, можете да ползвате безплатното Android-приложение Japanese Diet, с чиято помощ ще можете да проследите менюто за текущия ден, да си съставите списък за пазаруване и да получите информация за диетата. Приложението не е преведено на български, но поне е на английски, а не на японски.

В японската диета особено важен е режимът на поемане на течности. Пийте големи количества чиста, негазирана вода със стайна температура. Така не само ще усещате стомаха си по-пълен и сит, но и ще улесните изхвърлянето от организма на продуктите от преработката на животинските белтъчини.

Основното условие за успех в японската 14-дневна диета е стриктното спазване на плана ѝ. Не бива да размествате дните и да заменяте по свое желание едни продукти с други, дори ако ви се струват много подобни. Изключение прави сигурно само сутрешното кафе – можете спокойно да го замените с чаша зелен чай без захар.

По време на диетата е най-добре да откажете солта напълно. Ако обаче вкусовите ви рецептори не могат да понесат подобно въздържание, просто солете храната си много умерено, минимално. Друго изпитание в тази диета е малкият брой хранения през деня (само три вместо по-здравословните 5-6) и липсата на междинни замезвания. Подгответе се за това. Вечеряйте поне два часа преди лягане, а сутринта си започнете с чаша топла вода на гладно – това е полезно за метаболизма и ще ви помогне да понесете липсата на закуска.

Тъй като японската 14-дневна диета е строга, крайно нежелателно е да я започвате рязко и без подготовка. Направете си труда не само да се настроите психически, но и да подготвите организма си. Поне няколко дни преди започване на диетата откажете сладкишите и бързите закуски и намалете обичайния обем на порциите си. След приключване на диетата силната ви воля ще бъде възнаградена с поне 5 кг по-малко на кантара.



Списък за пазаруване

Качествено кафе (на зърна или мляно) – 1 пакет;
Зелен чай от любимия ви сорт (без добавки и ароматизатори) – 1 пакет;
Кокоши яйца – 20 броя;
Немазно телешко – 1 кг.;
Пилешко филе – 1 кг.;
Зехтин „екстра върджин“ – 500 мл.;
Зеле – 2 средноголеми кочана;
Моркови – 2-3 кг.;
Тиквички, патладжани – общо около 1 кг.;
Плодове (без банани и грозде) – общо около 1 кг.
Доматен сок – 1 л.;
Кефир/айрян – 1 л.;
Лимони – 2 бр.;

Меню на японската 14-дневна диета

По състав японската 14-дневна диета често бива сравнявана с тъй наречената „химическа диета“ – хранителен режим, разработен от американския доктор Осама Хамди за лечение на затлъстяване при диабетици. Също като неговата диета, японската използва ефекта на рязкото намаляване на поеманите въглехидрати на фона на увеличаване на поеманите белтъчини. В резултат метаболитните процеси в организма се преустройват, натрупаните мазнини изгарят бързо, а укрепналите мускули възпрепятстват повторното натрупване на тлъстини. Двете диети обаче имат сериозни разлики. В химическата диета обемът на порциите не е ограничен и затова можете да съчетаете менюто си за отслабване с физически упражнения, без да рискувате да припаднете от изтощение. Менюто на японската диета е доста еднообразно и за разлика от диетата на Хамди е предвидено само за две седмици. Въпреки това за мнозина кратката продължителност на японската диета е по-скоро плюс. 14 дни мъки и вече можете да се киприте в рокля с два размера надолу!



Пълното меню

Напомняме, че японската 14-дневна диета въпреки строгото си меню не допуска каквито и да било волности и промени в графика и в състава на поеманите храни. Ако искате да получите желания резултат, спазвайте точно предписанията.

1-ви ден
Закуска – кафе без захар/мляко;
Обяд – 2 варени яйца, варено зеле със зехтин и чаша доматен сок;
Вечеря – 200 гр. варена или печена риба.

2-ри ден
Закуска – филия ръжен хляб и кафе без захар;
Обяд – 200 гр. варена или печена риба, варено зеле със зехтин;
Вечеря – 100 гр. варено телешко и чаша кефир/айрян.

3-ти ден
Закуска – подсушена на тостер филия ръжен хляб или сухар без добавки, кафе без захар;
Обяд – запържени в зехтин тиквички или патладжани в неограничени количества;
Вечеря – 200 гр. неподправено със сол варено телешко, салата от сурово зеле със зехтин и 2 варени яйца.

4-ти ден
Закуска – средноголям нарязан морков, подправен със сока на 1 лимон;
Обяд – 200 гр. варена или печена риба и чаша доматен сок;
Вечеря – 200 гр. зеленчуци по ваш избор.

5-ти ден
Закуска - средноголям нарязан морков, подправен със сока на 1 лимон;
Обяд – варена риба и чаша доматен сок;
Вечеря – 200 гр. плодове по ваш избор.

6-ти ден
Закуска – кафе без захар;
Обяд – 500 гр. неподправено със сол варено пилешко, салата от зеле и моркови със зехтин;
Вечеря – средноголям суров морков и 2 варени яйца.

7-ми ден
Закуска – зелен чай;
Обяд – 200 гр. неподправено със сол варено телешко;
Вечеря – 200 гр. плодове; или 200 гр. варена/печена риба; или 2 яйца с морков (приготвен със зехтин); или варено телешко с 1 чаша кефир/айрян.

8-ми ден
Закуска – кафе без захар;
Обяд – 500 гр. варено пилешко без сол, салата от зеле и моркови, подправена със зехтин;
Вечеря – салата от морков, подправена със зехтин и 2 варени яйца.

9-ти ден
Закуска - средноголям нарязан морков, подправен със сока на 1 лимон;
Обяд – 200 гр. варена или печена риба и чаша доматен сок;
Вечеря – 200 гр. плодове по ваш избор.

10-ти ден
Закуска – кафе без захар;
Обяд – 50 гр. сирене, 3 моркова, приготвени със зехтин и 1 варено яйце;
Вечеря – 200 гр. плодове по ваш избор.

11-ти ден
Закуска – кафе без захар и филия ръжен хляб;
Обяд – тиквички или патладжани, запържени в зехтин, в неограничени количества;
Вечеря – 200 гр. варено телешко без сол, 2 варени яйца и зелева салата със зехтин.

12-ти ден
Закуска – кафе без захар и филия ръжен хляб;
Обяд – 200 гр. варена или печена риба, зелева салата със зехтин;
Вечеря – 100 гр. варено телешко без сол и чаша кефир/айрян.

13-ти ден
Закуска – кафе без захар;
Обяд – 2 варени яйца, варено зеле със зехтин и чаша доматен сок;
Вечеря – 200 гр. варена или печена риба със зехтин.

14-ти ден
Закуска – кафе без захар;
Обяд – 200 гр. варена или печена риба, зелева салата със зехтин;
Вечеря – 200 гр. варено телешко, чаша кефир/айрян.

Според някои източници японската диета дава най-дълготраен резултат, който се запазва до три години. Но това разбира се ще си остане недостижима мечта, ако веднага след диетата започнете да преяждате. Нека умереността, заложена в този 14-дневен хранителен режим, ви стане навик.

Четете още: Вижте какво не ядат корейките, за да изглеждат перфектно!