Въпреки многобройните изследвания в тази посока мненията и препоръките на диетолозите все още се разминават.

Освен че е жизнено необходима за всички процеси в човешкото тяло, водата може да бъде и едно не лошо средство за намаляване на храненето и съответно – на теглото.

Съществуват много концепции колко вода (и течности изобщо) трябва да се приемат, ако сме си поставили за цел да свалим няколко килограма.

Погледнато като цяло има три мнения, които могат да се определят като обосновани, според zdrave.bg



Мнение №1: за да се отслабне трябва да се пият повече течности

За създател на това може би най-разпространено схващане се смята иранският лекар Фирейдон Батмангхелидж, написал не една книга върху значението на водата за жизнената дейност на човешкия организъм.

Според него много хора страдат от хронично обезводняване, което води до редица заболявания - от астма до затлъстяване, и затова трябва да се приема голямо количество вода.

Съветите на доктора са прости: минималната норма е 8 чаши вода дневно, т.е. около 2 литра. Без при това да се вземат предвид останалите течности, които постъпват в организма.

Употребата на кафе, чай и сладки газирани напитки не е препоръчителна.

Необходимо е да се изпива по една чаша вода половин час преди ядене - за да се подготви храносмилателния тракт за работа и да не се преяжда.

2,5 часа след храненето трябва да се изпива още една чаша вода.



Мнение №2: за да се отслабне течностите трябва да се намалят

Според други диетолози, докато спазваме диета за отслабване, трябва да се приемат по-малко течности. Те препоръчват да изпиват по 1-1,5 л течности дневно (включително и тези, които се съдържат в храната). Една от основните препоръки в диетите за намаляване на теглото е да се ограничи също така употребата на готварска сол и силни подправки, които предизвикват повишено чувство на жажда.

Освен това се препоръчва отслабващите да ядат повече плодове и зеленчуци, като подбират тези, в които 80-90% от съдържанието е вода.

Мнение №3: за да се отслабне трябва да се пият толкова течности, колкото искаме

Според привържениците на това схващане, не е необходимо да се приемат течности само заради съображението „трябва”, но не бива и да се изпитва жажда. Затова препоръката е да се приемат толкова течности, колкото са необходими на организма, т.е. средно от 1,5 до 3 л на денонощие. В този обем се вземат предвид не само водата, но и сокове, чай, супи и т.н.

Споделящите това мнение смятат, че колкото повече течности има в организма, толкова по-добре циркулира кръвта и толкова по-ефективна е обмяната на веществата, а именно това е необходимо за нормалното намаляване на теглото.



Под „нормално отслабване” третата група специалисти разбират не екстремното (и твърде опасно) избавяне от излишните килограми в резултат на гладуване, а физиологичния процес, основан на изгубването на мазнините, а не на водата.

Достатъчното количество течности е профилактика и на запека, от който често страдат отслабващите хора. Недостигът на вода се отразява отрицателно и на външността: кожата изсъхва, появяват се бръчки, седалищните части започват да наподобяват измачкана хартия.

За да се направи правилния избор, всеки трябва да е наясно с индивидуалните си особености. Има хора, при които наднорменото тегло е свързано със задържането на течности в организма. Те не бива да прекаляват с употребата на течности. Затова, най-добре е, ако планирате отслабване, предварително да се консултирате със специалист, който може точно да определи индивидуалната дневна норма вода.