Статистиката сочи, че 80% от хората, на които се отдава да отслабнат чрез диети, отново набират свалените килограми в течение на една година.

Обикновено се смята, че това се дължи на недостатъчна воля да се поддържа правилен режим на хранене, но учените твърдят, че невинаги проблемът е в силата на волята.

Австралийските диетолози смятат, че хормоните на апетита, чиято дейност се нарушава по време на диетата и отслабването, значително се активизират и усилват апетита след края на диетичните дни.

В изследването си австралийските лекари изказват следното съждение: „Задържането на теглото е много по-трудно отколкото загубата му. Възможно е това да е свързано не с възвръщането на старите привички за хранене, а биологически изменения в организма”.



На учените отдавна е известно, че хормоните на панкреаса, червата и мастната тъкан влияят на телесната маса и такива процеси като глад и изгаряне на калории. Но вярно е и обратното – понижаването на количеството мазнини в организма намалява нивото на някои хормони, например на липтина, а увеличава нивото на други като грелина, които предизвиква чувство на глад. До настоящия момент не е установявано за колко дълго време подобни изменения се съхраняват в организма, след като човек е отслабнал.
В проведения от австралийските лекари експеримент са участвали 50 мъже и жени с наднормено тегло.

Диетата, която са спазвали, е в течение точно на 10 седмици. С научни методи е доказано, че при отслабване с 10% от индивидуалното тегло хормоналните изменения се съхраняват в продължение на година. През този период участниците в експеримента чувствали много по-силни пристъпи на глад, отколкото преди отслабването.



След година по-голяма част от мъжете и жените стигнали предишното си тегло, а хормоналните нива се стабилизирали и пристъпите на глад отзвучали. По-бързо започнало да настъпва и чувство на засищане при хранене.

Изводът, който медиците правят е, че именно тази една година след отслабването е кризисна за повечето хора и те не съумяват да се справят.