Уморени ли сте от строги диети, които ви принуждават да ядете едно и също всеки ден? Ако обичате разнообразието, което обаче води и до желания резултат – сваляне на килограми, то тази диета може би е точната за вас.

Нека името й не ви подвежда – няма да доведе до отслабване след само четири дни, както може би заглавието й ви подвежда. Вместо това четиридневната диета ви предлага серия от 7 фази/модули, всеки продължаващ седем дни. Това, което следва да очаквате като намаляване на тегло, е 5-6 кг за 28 дни.

По време на всеки модул ще сте фокусирани върху специфични храни или група храни (без да се налага да броите калориите!) и физически упражнения, пишат от dieti.info

Според диетолозите основно предимство на тази диета е, че е подходяща за всички, които често изоставят своята ограничаваща диета заради нейната монотонност – еднообразието потиска психиката и намалява желанието да се преследва поставената цел. А диетата за 4 дни дава възможност човек да се фокусира върху периодично сменящи се групи храни, като предлага специален набор от възможности психиката да се справи с ограничаващите условия на всяка диета.



Какво е разрешено да се яде

Седемте модула, включени в диетата за 4 дни, се различават значително помежду си.

Първата фаза, наричана обикновено уводна или въвеждаща, има за цел изхвърляне на токсините от тялото. Разрешено е да се ядат плодове, листни и несъдържащи нишесте зеленчуци, бобови растения, кафяв ориз, нискомаслено или обезмаслено мляко. Забранени са всички видове месо, птици и риба. Единствените мазнини, които тялото може да получи, са от нискомаслените или обезмаслени дресинги към салатите и малко количество олио.

Няма научни доказателства, че човешкото тяло се нуждае от извеждане на токсините. Самите автори на диетата за 4 дни твърдят, че първата й фаза има за основна цел бързата загуба на тегло, независимо дали чрез намаляване на течностите или мазнините в организма. И това всекидневно намаляване трябва да се следи с кантар – за да се убеди човек и психически, че първата крачка в правилната посока и направена.

Примерният дневен план за първата фаза би могъл да изглежда примерно така:

2 чашки кафе (всяка най-много с 3 г захар и една лъжичка сметана);
2 купички зелени листни зеленчуци – сурови или сготвени;
1 чаша прясно изцедена лимонада с не повече от 1 супена лъжица захар;
1 супена лъжица псилиум хуск;
4 порции плодове;
200 г обезмаслено мляко – кисело или прясно;
2 купички зелена салата с до 3 супени лъжици обезмаслен дресинг;
1 ½ чаша варен кафяв ориз;
вода без ограничение.

Втората фаза – Преход, е на практика преминаване към нов начин на хранене. Менюто за този етап включва много и различни храни, без допълнителна обработка, богати на фибри, които помагат човек да се чувства сит с по-малък прием на калории (около 1300 на ден).

Примерният дневен план включва:

3 порции плодове;
4 купички сурови зеленчуци;
1 купичка фасул;
125 грама риба или пилешко месо;
1 диетична сода;
2 похапвания, но задължително с храна с ниско съдържание на мазнини – нискомаслено или обезмаслено сирене, плодове, зеленчуци, ядки, постно червено месо, дори малко бонбони или пудинг.



Третата фаза, наричана протеинова, цели чрез добавяне към диетата на постни меса, риба, мляко и яйца да се избегне т.нар. плато или задържане на теглото на моментното му ниво.

Менюто за всеки от тези 4 дни може да включва примерно:

2 яйца или само белтъците им;
1 парченце пуешко или пилешко месо;
2 порции плодове;
1 купичка сурови и 2 купички сготвени зеленчуци;
1 сандвич с постно месо и нискомаслена майонеза;
1 купичка фасул;
1 купичка кафяв ориз.

Фаза 4, наричана плавната, предполага, че човек вече е придобил някои навици за нормални порции и здравословно хранене. Затова е разрешена умерената употреба на всички храни, които ви допадат. Примерното меню включва и храни като пица и пилешко или пуешко филе.

Фаза 5 (или „Под напрежение“) връща обратно към по-рестриктивна диета, тъй като вече доближавате края. Един примерен ден може да включва:
3 порции плодове;
1 купичка фасул;
2 купички зелена салата;
2 купички моркови;
1 чаша свежа лимонада;
150 грама постно пилешко месо;
2 порции сготвени зеленчуци.

Фаза 6 (или „Пространство“) позволява още няколко храни, като примерната диета за всеки от дните може да включва:

2 бисквити;
2 парчета плод;
зелен чай;
2 купички зелена салата;
1 купичка зеленчукова супа;
2 порции сготвени зеленчуци;
150 грама риба;
диетична сода.

Финалната фаза (или „Сила“) е стриктен план, който трябва да даде възможност за сваляне на последните няколко килограма, включени в целта. Примерното меню за всеки един от четирите дни позволява:

3 парчета плод;
половин краставица;
3 купички зелена салата;
1 ½ купички бульон;
2 порции сготвени зеленчуци;
2 леки похапвания – плодове, зеленчуци или ядки.

Как работи диетата

Веднъж като преминете фаза 1 и 2, може да следвате останалите в произволен ред.

Всяка фаза се придружава от физическа активност, комбинираща аеробика и силови упражнения. Конкретните натоварвания и степента на увеличаването им трябва да се съобразяват с кондицията на всеки по отделно. За по-лесно привикване се препоръчва упражненията да са на по-малки интервали без излишно претоварване. Общата им продължителност всеки ден не трябва да е под 30 минути.

Специалистите по диетата могат да са от полза със съвети за справяне с критични ситуации – например недостига на самоконтрол. Като много полезно те отчитат визуализирането на броя приемани и планирани калории за всеки ден.