Автор
Ева Григорова

Учените категорични: Яжте само по веднъж на ден! Иначе ще сте дебели и ще умрете по-рано

Намаляването на дневния калориен прием и хапването само по веднъж на ден е оптималният вариант, за да бъдете здрави, слаби и да живеете по-дълго.

Или поне това показва ново изследване, представено от университета в Уисконсин. Според изследователи калорийният дефицит е добър за здравето ни, а в комбинация с фастинг формулата става оптимална.



Изследването е направено върху гризачи и проследява четири различни типа диети. Две от тях включват фастинг със само едно голямо хранене на ден, а други две регулярен прием на по-малки порции.

Финалните резултати показват, че гризачите, които били на фастинг и приемали 30% по-малко калории живеели с 8 месеца повече от тези, които само намалили калориите си, но не правели фастинг.

Комбинацията от калориен дефицит и фастинг успяла да подобри и чувствителността към инсулина и дори репрограмирала метаболизма на гризачите, така че той да се съсредоточи върху използването на мазнините в тялото като източници на енергия.

Така учените стигнали до заключението, че фокусът на диетите би трябвало да се промени от калорийния дефицит към фастинга, като основен двигател на здравето.

Разбира се бързо се появиха и противници на това твърдение, които споделят, че откритията от новото изследване вероятно няма да бъдат приложими при хората, заради големите разлики между устройството на човешкия организъм и този на мишките.