Ако обичате да експериментирате с диетите, по-добре се доверете на тези, доказали своята ефективност, качество и здравословно въздействие върху организма.

Всяка година се появяват нови диети, някои от които набират широка популярност. За жалост повечето от тях обещават бързо отслабване, но рискуваме с тях да си навлечем редица здравословни проблеми.

U.S. News & World Report, които в края на всяка година правят класация на най-полезните режими на хранене, разкриха кои са диетите, които си заслужава да опитаме през 2022 година.

Първенство в класацията се отрежда на Средиземноморската диета, следвана от DASH и флекситарианската. Общото между тях е, че и при трите диети се набляга на плодове, зеленчуци и варива, а силно преработените храни категорично се изключват.

Ето и кои са диетите, обявени за най-добрите и качествени през изминалата година, както и тяхната отличителна характеристика:

Средиземноморската диета



Това е начин на хранене, при който се набляга предимно на храните, които се срещат около Средиземноморието - риба, морски дарове, плодове, зеленчуци, варива, зехтин, ядки. При диетото на се гладува, а още по-интересното е, че тя дори ни позволява по чаша вино на ден.

DASH



Това е съкращение от Dietary Approaches to Stop Hypertension, което можем да преведем свободно като "Как да спрем високото кръвно чрез храна". Като цяло продуктите съвпадат до голяма степен с препоръчаните за консумация от средиземноморската с тази разлика, че изключва консумацията на сол, захар, червени и тлъсти меса.

Флекситарианската диета



Тя залага на вегетарианството с кратки "почивки", включващи някое месно и/или рибно ястие, като набляга основна на протеини от неживотински произход. Подобно на горните две диети, и Флекситарианската избягва употребата на захар и сладки изделия, които я съдържат.

Четете още: 10 златни правила за бързо отслабване без диета