Консумирането на пресни плодове и зеленчуци помага на хората да устоят на изкушението да похапват сладко, смятат учени.

Според тях именно "добрите" въглехидрати, като пресните плодове и зеленчуци, могат да предотвратят напълняването.

Когато нивото на глюкоза, която се съдържа от своя страна във въглехидратите, спадне, хората започват да губят способността си за контрол и започват да желаят да ядат все повече и повече.

Липсата на глюкоза, която се използва и за "захранване" на мозъка, ни прави безпомощни срещу желанието да ядем високо калорични храни, твърдят изследователите, пише в. Daily Telegraph.



Особено уязвими са хората с наднормено тегло, при които дори и най-малката капка глюкоза може да ги накара да чувстват неустоим глад за нещо сладко или храни, съдържащи въглехидрати. А именно въглехидратите доставят на организма голямата част от захарта.

Но те могат да бъдат "добри" въглехидрати - например, пресни плодове и зеленчуци, кафяв ориз, макаронени изделия и пълнозърнест хляб, или "лоши" въглехидрати - бял хляб и захар, газирани напитки, сладкиши, чипсове и други подобни храни.

Учените съветват хората с наднормено тегло да ядат по-малко и по-често, за да избегнат изкушението на високо калоричните храни.

"Ключът е да се ядат здравословни храни, които да поддържат нивата на глюкозата", съветват проф. Синха, от Йейлския университет. "Мозъкът се нуждае от храна."

За целите на експеримента, учените инжектирали на група доброволци глюкоза и след което сканирали мозъците им, за да видят каква ще е реакцията им при вида на високо калорични храни и съответно – ниско калорични.

Когато нивата на глюкоза са по-ниски от нормалното, в мозъка се задействат две области, които всъщност регулират удоволствието, предизвикващо желанието за ядене.

Същевременно пък областта, която ни дава контрол, загубва способността си да контролира импулсите и ... хората започват да не могат да се контролират в желанието да си да ядат.