Автор
Woman.bg

Кои продукти трябва да откажете, след като навършите 30 години

За никого не е тайна, че след тридесетата годишнина метаболизмът постепенно се забавя и на човек му става все по-трудно да се поддържа във форма. Именно затова много експерти съветват хората още от млади да се учат да се хранят рационално и да спортуват редовно, за да не се корят в бъдеще за последиците от бурната си младост. За целта ще трябва първо да се откажете от твърде калоричните продукти. За да не ви се наложи на 40 години изведнъж да промените цялото си меню, достатъчно ще е да се откажете от продуктите, които ще споменем по-долу.

Много съвременни жени се грижат бдително за здравето си и затова изглеждат добре не само на младини, но и на “балзакова” възраст, когато обменните процеси в организма се забавят. Всички те признават, че красотата иска жертви и че човек трябва да се лиши от много неща - изядената късно вечерта пица (просто защото много ви се е дояла) ще се отрази зле на фигурата и кожата ви още на другия ден. И ако един единичен срив не е голяма работа, то систематичното тъпчене с мазна и калорична храна не може да се оправдае. Няма да ви кажем нищо ново, ако ви посъветваме за начало да намалите консумацията на захар. Основният враг на стройната фигура и гладката кожа се крие не само в сладкишите и десертите, както мнозина смятат. Големи количества захар има в различните сосове, в пакетираните сокове и други наглед безобидни продукти. Освен това трябва да кажете твърдо “не” на твърде мазните храни с изключение на ядките, червената риба и авокадото, защото в тях се съдържат полезни омега-3 киселини. С какви други продукти е хубаво да си кажете сбогом след трийсетака, за да останете още дълго млади и привлекателни, ще опишем по-долу. Да знаете, че доста продукти от списъка ще ви изненадат. Например първият…

1. Кисели млека с вкусови добавки

С възрастта кожата започва да произвежда по-малко колаген, а еластинът стремително се руши, заради което се образуват бръчки. Често хубавият anti-age крем не е достатъчен, за да спрете стареенето на кожата. Необходимо е да действате комплексно, с правилни грижи и здравословно хранене. Например експертите на американското интернет-издание Eat This, Not That! ви съветват да намалите консумацията на кисели млека и йогурти с ароматизатори. Тези продукти ще ви навредят повече, отколкото ще ви донесат полза, защото съдържат много захар. Например в една малка кофичка кисело мляко може да има около 25-30 гр захар - а това е нормата ви за целия ден!

2. Консервирани зеленчуци

За да спестят време, много хора си купуват консервирани зеленчуци и ястия. Това несъмнено е много удобно, но тези продукти по правило съдържат много сол. Излишъкът на сол в организма води до преждевременно състаряване на кожата и повишаване на артериалното налягане. Освен това учените са установили, че в състава на самите консервени кутии има вредни елементи, предизвикващи онкологични заболявания и безплодие.

3. Печива за закуска

На младини много хора закусват с това, което им се окаже под ръка. Често това е купената от магазина кифла или някой мъфин. След тридесетте обаче е добре да се откажете от този навик. Не е добра идея да започвате деня си със сладко. То може да вдигне рязко нивото на инсулина, което на свой ред може да доведе до опасни заболявания.

4. Спортни напитки

Много почитатели на фитнеса след тренировка си взимат спортни напитки, за да възстановят силите си. Тези продукти обаче съдържат доста захар, която, както знаете, ускорява стареенето на организма.

5. Пуканки

Много хора смятат пуканките за полезен снакс, тъй като те се правят от царевични зърна. Уви, пуканките не са полезни. Заради специалната технология на приготвянето им готовият продукт съдържа опасни транс-мазнини, които могат да предизвикат сериозни проблеми. Освен това пуканките са много калорични - една опаковка може да се сравни с пълноценен обяд.

6. Замразени готови ястия

Повечето супермаркети предлагат широк асортимент замразени готови ястия - лазаня, ризото, пици, кюфтета с гарнитура и т.н. Те обаче са достатъчно вредни, тъй като обикновено съдържат твърде много сол, захар и химически добавки, предизвикващи бръчки.

7. Зърнени и протеинови барове

Зърнените и протеинови барове се рекламират като здравословни и като цяло са такива, ако си ги приготвите сами вкъщи с полезни натурални съставки. Но купешките “диетични” сладкишчета по-добре ги откажете - по състава им човек може да изучи Менделеевата таблица.

8. Студено кафе

Студеното кафе ще ви освежи в жегите, но не може да се смята за полезно - високото съдържание на кофеин, захар и мляко ще се отрази зле на кожата ви. Освен това студеното кафе най-често се пие със сламка, а смученето й води до образуване на бръчки около устните.

9. Бял хляб

Хлябът разбира се е основа на трапезата, но ако имате възможност и силна воля, откажете се от него или го заменете с пълнозърнест. В белия хляб се съдържат рафинирани въглехидрати, които в организма се преобразуват в захари и глюкоза. Глюкозата уврежда колагена, а това е пряк път към бръчките.

10. Сладки газирани напитки

Сладките газирани напитки са един от най-лютите врагове на красивата и стройна фигура. Експертите отдавна вече са доказали, че те спомагат за образуване на целулит. При това съдържат и ударна доза захар и канцерогенни оцветители, водещи до безплодие и други болести.

11. Бисквити с плънка


Много хора си мислят, че бисквитките със сладка плънка сa чудесна следобедна закуска. Но не е така - от тях няма да се почувствате изпълнени с енергия, а и едва ли ще утолите глада си. За сметка на това бисквитите съдържат прилично количество “празни” калории и мазнини, които се натрупват на проблемните места.

12. Плодове и зеленчуци с пестициди

Плодовете и зеленчуците са много полезни, но трябва да ги избирате внимателно. Много недобросъвестни фермери злоупотребяват с химична тор, която е токсична за човека. Попадайки в организма, тези вещества влияят негативно на метаболизма и на хормоналния баланс. Бъдете особено предпазливи с ябълките, ягодите, гроздето, целината, прасковите, спанака, чушките, краставиците и чери-доматите.

13. Соев сос

Много диетолози предлагат да замените калоричните кетчуп и майонеза със соев сос. Този продукт обаче не е толкова безобиден, колкото си мислите. Ако сте забелязали, че напоследък все по-често се събуждате с торбички под очите, може би е време да спрете соевия сос. Както знаете, солта задържа течности в организма и ефектът може да е видим с просто око.

14. Залъгалки и снаксове без захар

Спрели сте захарта, но все така напълнявате? Може би злоупотребявате с изкуствени подсладители. Всъщност в тях няма нищо полезно - и повечето от тях са токсични. Консумацията на подсладители може да се отрази негативно на черния ви дроб и функциите на други важни органи. Някои учени са на мнение, че изкуствените подсладители спомагат за развиване на депресия.

15. Алкохолни напитки

С възрастта е препоръчително да намалите консумацията на алкохол, тъй като той забавя метаболизма. “Когато в кръвта ви има алкохол, сънят ви се влошава. И ако на 20 години няколко часа са ви били достатъчни, за да си починете, то на 30 е по-добре да не си създавате безсънни нощи. На следващия ден най-вероятно ще компенсирате липсата на сън с храна с високо съдържание на захар и въглехидрати”, твърди диетоложката Марта Маккитрик. Освен това алкохолът влияе негативно на състоянието на кожата - тя се обезводнява и по-бързо губи еластичността си.

16. Маргарин

Маргаринът е евтината алтернатива на кравето масло и често се използва в печивата. Този продукт не е полезен с абсолютно нищо, тъй като се произвежда от хидрогенирани растителни мазнини. Те спомагат за развиването на сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и дори депресии. Освен това консумацията на маргарин ускорява стареенето и прави кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина.

17. Разтворимо кафе с подсладители

Много хора не си представят сутринта без тъй нареченото “три в едно”. Съветваме ви обаче да се откажете напълно от този продукт. Първо, той почти не съдържа кафе като такова. Второ - съставът му включва ударна доза различни изкуствени подсладители.

18. Купешки сладкиши

Печивата, които след изпичане могат да се съхраняват по половин година, със сигурност не могат да бъдат полезни за здравето и фигурата ви. Тези продукти по правило съдържат много консерванти и опасни за здравето добавки, сред които и палмово масло.

19. Сладолед с кафе

На пръв поглед това е един безобиден десерт, но ако си хапнете сладолед с кафе преди лягане, не само ще натрупате няколко грама по талията, но и ще си развалите съня заради високото съдържание на кофеин. За всеки случай ви напомняме, че недоспиването води до затлъстяване.

20. Пушени меса

За никого не е тайна, че в състава на кренвиршите и колбасите няма твърде много месо. Въпреки това много хора не си представят утрото без сандвич с тези продукти. А те съдържат подобрители на вкуса и консерванти, които спомагат за развиване на заболявания на храносмилателната система и дори са канцерогенни. Освен това пушените меса влияят зле на състоянието на кожата и могат да предизвикат обриви и акне (дори ако отдавна вече не сте в пубертета).

21. Начос (чипс)

Всички знаят, че в картофения и царевичния чипс няма нищо полезно. Заради огромното количество подобрители на вкуса и синтетични ароматизатори може да се лекувате от алергия месеци, след като сте хапнали чипс. Краткотрайното удоволствие със сигурност не си струва тази цена.

22. Бекон

Най-добре откажете напълно бекона - той е съставен на 70 % от мазнини, а подобен грастрономичен шок едва ли ще се отрази добре на фигурата ви. Консумацията на бекон води не само до напълняване, но и до развиване на ракови и сърдечно-съдови заболявания.

23. Сметана за кафе

Откажете и порционните сметанки за кафе, те съдържат титанов оксид, който се отразява зле на функциите на черния дроб. Освен това в състава им има трансмазнини, които могат да провокират развитието на Алцхаймер.

Автор: Ива Петрова