Автор
Woman.bg

Колко трябва да тренираш, за да "изгориш" десерта

Интернет е пълен със съвети за това как е правилно да се изгарят калории. Например, препоръчват ни след изяден шоколад да тичаме един час или да си направим разтоварващ ден само на айрян. Уви, тези съвети не се базират на реални факти и са просто мит.

Да се изгарят калории е страхотно, но винаги и мъчително трудно. Всеки изяден десерт прераства в литри пот, сълзи и време, отделено за тренировки. Но не си отказвайте удоволствието да изядете нещо висококалорично, когато ви се прииска. Забраните водят до още по-големи изкушения и сривове. Просто приемете факта, че ще трябва да „стопите“ после лакомството.



Например в 100 гр. „Сникърс“ се съдържат 500 ккал. Толкова има и в 300 грама сварен ориз. Но малкото шоколадче ще го хапнете без усилия с чаша чай, а 300 гр. ориз могат да затруднят на едно хранене дори и възрастен мъж.

500 ккал. – това много ли е или е малко? Нека вземем за пример един мъж на възраст 29 години и с телесно тегло 100 кг.. Той изразходва с тичане (полумаратон) 2000 калории за около 2 часа - тоест 4 барчета „Сникърс“. Тоест, за един „Сникърс“ ще трябва да тича половин час.



Как се изразходва енергията?

1. Чрез силови тренировки, по време на които се активират определени процеси. Мускулите ни изтощават запасите си от енергия, а след тренировка започват да попълват загубите и да се адаптират. Това води до нарастване на мускулната тъкан и постоянен разход на допълнителна енергия.

2. Чрез кардиотренировки и чрез любимото на всички бягане. Но има една важна подробност. При едночасов джогинг тялото изхабява около 1000 ккал., докато при силови тренировки разходът е 500 ккал.. За разлика от силовите упражнения обаче, бягането не стимулира разход на енергия след самата тренировка.

При комбинация от силова и кардиотренировка можем да постигнем желания ефект.



При всеки човек изразходването на енергия ще е различно в зависимост от:

- възрастта
- начина на живот
- нивото на физическа активност
- съпътстващите заболявания
- храненето


Има много класически формули за изчисляване на енергозагубите, но най-простият начин е просто да следите теглото си. Човешкият организъм в случая играе ролята на изчислителен уред, отбелязващ постъпването на енергия и изразходването ѝ. Ако сте поели повече енергия, отколкото сте изразходили, ще имате запас, който ще се натрупа в мастните тъкани на ханша и корема. Ако пък изразходвате повече енергия от поетата, теглото ви стабилно ще намалява.



Принцип на планиране на тренировката

За начало разгрявка. Колкото по-добре загреете тялото си, толкова по-малко вероятно ще е да получите травми.

Започнете от големите групи мускули – краката, гърба, гърдите.

На следващия етап включете второстепенните и малките мускулни групи – корема, ръцете, делтата, прасците.

Колкото са по-прости движенията по време на тренировката, толкова по-лесно ще ви е да ги изпълнявате и да прогресирате. Може да са клякания, ходене, тичане, скокове, издърпващи движения (например набирания) и изтласкващи движения (например лицеви опори).



Не забравяйте, че за успех се иска постоянство и стабилност. Ако не можете да се лишите от сладкиши, изчислете дневния си прием на калории, отчитайки нещата, които ще искате да изядете. Така няма да се чувствате под стрес, да си поставяте забрани и да търсите трескаво информация в интернет за това как да „стопите“ изяденото лакомство.

Този навик в дългосрочна перспектива ще ви помогне да останете млади, стройни и здрави!