След навършване на 40 години свалянето на излишните килограми се случва по-трудно и изисква повече старание и постоянство. Това се дължи най-вече на промените, настъпващи в женската хормонална система. Обмяната на веществата постепенно се забавя, а физическите натоварвания не работят така ефективно, както в по-преходните възрастови периоди.

Има обаче някои храни, които са особено подходящи за отслабване при жените именно над 40 години. Най-ефективните от тях са протеиновите, смята диетоложката Карълайн Томасън, цитирана от Eat This, Not That!



Според нея протеинът ни помага да се чувстваме сити и да не изпитваме глад дълго време. Чувството на ситост ни предпазва от преяждане и прием на излишни и нездравословни продукти.

Диетоложката препоръчва към диетата добавянето на сьомга заради богатото ѝ съдържание на протеини и омега-3 мастни киселини. Тя съветва към хранителния режим да се прибави и по едно яйце на ден.

Според нея този продукт освен протеини, съдържа витамин D, разтворимото хранително вещество холин и желязо.

Друг продукт, който експертът силно препоръчва, е киселото мляко, което по желание може да бъде овкусено с горски плодове, гранола и канела.



За хора над 40 години и особено жени, които са преживели менопауза, Томасън съветва да ядат зелен фасул, богат на фитоестроген, протеини и фибри. Според нейното обяснение в менопаузата фитоестрогените действат като лека хормонозаместителна терапия.

Неотдавна американски диетолози посочиха начини да се отървете от мазнините в корема след 50-годишната възраст. Според Мишел Фулсуксомбати с напредване на възрастта трябва да се стремите да увеличите количеството фибри в диетата до 21-30 грама на ден.

Четете още: Ето ги най-вредните комбинации от храни, от които пълнеем