Автор
Ева Григорова

Остават 45 дни до Коледа! Започнете да отслабвате сега!

Нека си го признаем откровено: всички очакваме с нетърпение коледните празници, но едновременно с това си представяме пълни трапези, непрекъснато подуване на корема и качването на поне няколко килца отгоре.

Затова тази година ви предлагаме да започнете отрано, имате цели 45 дни да се подготвите за коледното преяждане. Да започваме!

Не си давайте почивка от тренировките

Независимо дали тренирате редовно или разчитате само на разходки, за да поддържате теглото си, обещайте си през следващите 45 дни да не пропускате дневните си упражнения. За да сте сигурни, че ще следвате плана си, просто правете 20-минутни тренировки всеки ден. Така ще ускорите метаболизма си, ще укротите глада и ще се чувствате заредени и енергични.



Внимавайте за “скрити” калории

Включете “радара” си и внимавайте за скрити калории. През студените месеци те най-често се спотайват в любимото ви капучино с много сметана, в греяното вино, а понякога и в смутито ви. Ограничете сладкото и така също ще успеете да сложите спирачка на неукротимия глад.

Заредете хладилника си само със здравословни неща

Празните шкафове обикновено водят до хранене навън, което освен скъпо е и доста трудно за контролиране откъм калории. Ако пък знаете, че в хладилника ви очаква парче торта или баклава, ще бъде доста трудно да им устоите. Затова си дайте обещание: през следващите 45 дни да пазарувате само здравословни стоки, да се храните у дома и да контролирате порциите си.



Избягвайте десертите

Като стана дума за торта и баклава … Нашият съвет е напълно да ги избягвате в дните до Коледа, за да можете да им се насладите по празниците. Когато усетите изкушението, просто си помислете колко по-приятно и уютно ще ви бъде да ги хапнете заедно с приятелка или със семейството си.

Намалете или напълно спрете алкохолните напитки

Алкохолните напитки съдържат доста калории, а понякога прекалената им консумация води до неконтролируем глад и преяждане на следващия ден. Затова най-добре ги премахнете от диетата си в следващите седмици или си оставете по 1 питие през уикенда. Така ще дадете почивка на черния си дроб, а по празниците ще можете да се насладите на вино в приятна компания.

Опитайте периодично гладуване

Ако досега не сте пробвали, задължително опитайте периодичното гладуване. Идеята тук е да не се храните между 12 и 16 часа в денонощието и да хапвате в прозорец от 8 или 12 часа. За много хора то е начин на живот, но би могло да се практикува и единствено за парти вечерите, които ви предстоят и по време, на които вероятно ще хапвате късно. Ако например сте яли последно в 10 вечерта, няма нищо лошо в това да изчакате до 10 сутринта за закуска, а защо не и направо да обядвате.



Никога не отивайте гладни на парти

В началото на декември обикновено има доста партита и вечери, но нашият съвет е да не отивате гладни на тях. Обикновено на подобни събития има хапки и сандвичи, които рядко успяват да задоволят глада ви, но затова пък са способни да го подхранят. Насладете се изцяло на събирането, като просто похапнете нещо здравословно преди да отидете на него.

Ако нарушите някое от обещанията си …

Ако пропуснете тренировка, хапнете си скаличка или пък отидете гладни на парти, просто си кажете, че да грешиш е човешко и започнете на чисто следващия ден. Много дами се отказват при първото препятствие, но няма смисъл да го правите, защото Коледата без подуто коремче е възможна, стига само да се подготвите предварително.