Пълни жени, които са възвърнали нормалните си килограми, имат много повече успех с мъжкия пол, отколкото тези, които никога не са напълнявали.

Според ново изследване на екип от университета в Лийдс, Великобритания, чиито резултати бяха представени на европейски конгрес за затлъстяването в Истанбул, тези жени са по-привлекателни за мъжете.

Въпреки че за много дами психологическото клеймо на килограмите остава дори след като са ги стопили, изглежда за мъжете това е нещо позитивно - те възприемат идеята за (бившата) закръгленост като сигнал за по-приятелски настроена, достъпна и емоционално стабилна партньорка, пишат от vesti.bg

От друга страна, жените "манекенки" или с постоянно нормално тегло, вероятно "притеснени" от допълнителната конкуренция, продължават да възприемат бившите пълни момичета като недисциплинирани, емоционално нестабилни и дори нечистоплътни.

Екипът показал на 160 мъже и 96 жени снимка на младо и атрактивно момиче, придружена с кратка биография.

В около половината биографии се казвало, че въпросната жена винаги е поддържала килограмите си в нормата, докато в другите пишело, че преди е тежала около 100 кг.



Според резултатите жените участнички продължавали да гледат отрицателно на модела във втория случай, смятайки я за мързелива, отпусната, непривлекателна, кисела и мръсна.

Мъжете обаче се отнесли много по-позитивно, възприемайки я като по-приятна, достъпна, умна и креативна от вечно слабата й версия.

Всъщност, отбелязват учените, на някои от мъжете доста им допаднала историята с предишните проблеми с теглото - това правело жената по-земна, с човешки недостатъци, което според тях им давало повече шансове да бъдат с нея.

Мнозина от силния пол намирали този модел по-емоционално зрял и по-творчески като личност.

Според учените партньорите на жени или мъже със затлъстяване или наднормено тегло често също са обект на социална дискриминация по силата на асоциативното възприемане.